Špatnou plombu pacient pozná až za pár let, říká zubař

Už čtyři roky působí v Kosmonosích lékař ze Sýrie Maher Taha. Do Česka přišel v roce 1995. Náhodou.

„Snažil jsem se dostat na univerzitu v Německu, kde jsem měl příbuzné. Slíbili, že mne přijmou, ale nevěděli, který rok. Dozvěděl jsem se, že hned vedle je malý, ale pěkný stát. Do Česka jsem přijel vlakem, s kufrem v ruce,“ vzpomíná Taha, jenž před studiem stomatologie v Hradci Králové zvládl medicínu v Damašku.
Další náhoda ho zavedla do Kosmonos, kde převzal ordinaci po zubaři, který odcházel do důchodu. Našel ji na inzerát. Líbilo se mu, že leží blízko Praze a Hradci, kde vyučoval české i zahraniční studenty.
V té době už uměl dobře česky. Jazyk se naučil z učebnic stomatologie. „Abych dosáhl cíle, naučil bych se i japonsky,“ říká Taha. Mrzí jej, že lékaři ze zemí Evropské unie dnes zkoušky jako on absolvovat nemusí.
„Neříkám to ze závisti, ve stomatologii neexistuje konkurence. Kdyby si proti mně otevřeli ordinace tři zubaři, budu rád a uživím se. Jejich úroveň ale může být dobrá i špatná. Chudák pacient pozná, zda mu doktor dal plombu či korunku správně, až za pár let. A stejně, vrátí se k tomu samému lékaři,“ míní Taha.
Po příchodu do Kosmonos přijal každého, kdo neměl zubaře. „Teď pracuji dvakrát týdně od šesti ráno do jedenácti večer. Ostatní dny končím v šest odpoledne. Nepřipadá v úvahu, abych přijal další pacienty,“ říká Taha.
Přesto neodmítne děti nebo staré lidi. S manželkou a třemi hygienistkami léčí šest tisíc pacientů. Plánuje otevření dentální kliniky s operačním sálem a speciálními přístroji.
Maher Taha už nyní vede jediné akreditované pracoviště na Mladoboleslavsku, kde mohou jiní lékaři získat odborná osvědčení.