Speciální jídla, koutek i židličky. Kam vyrazit na oběd s dětmi

Speciální jídla, koutek i žid ličky. Kam vyrazit na oběd s dětmi

Vcházíme do restaurace Zoo 1320 na Masarykově ulici v Liberci. Hned u dveří se nás ujímá příjemná servírka a jen co zahlédne, že jde s námi dítě, nabízí místo v nekuřácké části u dětského koutku. Pětiletá Terezka, která jde s námi, pouští ruku své mámy a míří za hračkami do koutku. K obědu Terezce objednáváme z dětského menu, kuřecí plátek s kaší. „Důležité je pro mě několik věcí. Aby nebyla restaurace zakouřená, měli dětský koutek a také vhodné jídlo,“ vyjmenovává Jana Hartmannová, máma Terezky. Zoo restaurace podle ní všechna tato kritéria splňuje, a proto ji navštěvuje nejčastěji. „Mrzí mě, že podobně vybavených restaurací v Liberci moc není,“ míní Hartmannová.

Není kde přebalit

Redaktoři Sedmičky společně s rodiči dětí obešli několik libereckých restaurací, které jsou alespoň částečně připravené na návštěvu malých hostů. Při posuzování účastníci testu hodnotili, jestli je prostor zakouřený, zda je v restauraci dětský koutek a jaké je jeho vybavení, dětská jídla, minižidličky nebo přítomnost přebalovacího pultu. „V centru města, třeba na Pražské nebo Moskevské ulici, snad žádná hospoda, kam můžu jít s dětmi, není. Ty vybavené jsou spíš zastrčené ve vedlejších ulicích. Když přijede rodina z jiného města, dost se nahledá,“ myslí si Tomáš Oulehla, táta pětiletého Matěje. Nejraději chodí s Matějem do restaurace Vinkolo ve Vratislavicích nad Nisou. Je nekuřácká, mají tam koutek i dětská jídla. „Vytknul bych jí jen, že je trochu neosobní. Ale pro děti je vhodná,“ říká Oulehla.
Sedmička zašla při testování i třeba do pizzerií Maškovka nebo Milenium, které rodiče často zmiňují. „Do Maškovky chodíme často, není tam zakouřeno a můžeme sedět hned vedle dětského koutku. Ten je ale trochu nebezpečný, má dvě patra a už jednou z něj dcera spadla a natloukla si,“ vypráví Ludmila Chládková, máma téměř tříleté Báry. Domeček sloužící jako koutek je skutečně patrový a nebezpečí pádu hrozí. Velké plus restaurace je naopak vybavení toalet. Nechybí přebalovací pult a nočník.
Jako bunkr vypadá dětský koutek v pizzerii Milenium v Baarově ulici. Podnik je mezi rodiči oblíbený. „Milenium není zakouřené a i na divočejší děti jsou zvyklí, nikdo je neokřikuje. Nabízí skvělé menu, třeba těstoviny s kečupem, které děti milují,“ tvrdí máma čtyřleté Elišky, Kateřina Svatošová. Přichystané mají v restauraci i dětské židličky, nenašli jsme ale místo pro přebalování.

Přebalovací pult je naopak samozřejmostí v libereckém McDonaldu u radnice. Oproti jiným stravovnám ho tam mají dovybavený i papírovými utěrkami. Přijít můžou rodiče i s malými dětmi, nechybí tu k sezení dětské stoličky. Na vážkách je to ale v „hamburgrárně“ s hygienou, stolky i dětské sedačky jsme našli při testování opatlané a ušpiněné od předchozích strávníků. Liberecký kraj je nyní i pod drobnohledem občanského sdružení Gender Studies.

Místa přátelská rodině

Jeho zástupci společně s lidmi z Centra komunitní spolupráce v Ústí nad Labem hledají „místa přátelská rodině“.
„Na základě doporučení lidí hledáme vhodná místa a snažíme se z nich vytvořit databázi jako vodítko pro rodiny,“ vysvětluje Michaela Svatošová z Gender Studies. Hodnocené jsou nejen restaurace, ale i mateřská centra, zábavní parky nebo městské úřady. „Každého oslovíme a o testu mu řekneme, ale návštěvy už děláme v utajení. Teď je druhé kolo hodnocení a jeho výsledky budeme znát do Vánoc. Kdo uspěje, získá certifikát a označení Místo přátelské rodině,“ vysvětluje Svatošová.
První kolo už přineslo několik oceněných. Zároveň si hodnotitelé udělali představu o tom, co je dobré, a co musí ještě podniky vylepšovat. „V restauracích se problémy opakují. Nelze do nich vjet s kočárkem a chybí místo pro jeho zaparkování. Dětské koutky jsou vybavené nevhodnými hračkami a stojí v zakouřeném prostředí. V dětském menu mají jen smažená jídla a přebalovací pulty bývají nefunkční,“ vyjmenovává Svatošová nedostatky hospod. Na druhou stranu ale vyzdvihuje snahu provozovatelů. „Můžeme srovnávat s testem, který jsme dělali před čtyřmi lety v Praze. Hodně podniků se snaží nabídnout alespoň něco, pastelky nebo jen knížku, aby zabavily děti. Snaží se vycházet vstříc i přání zákazníků,“ dodala Svatošová.