Společenství kolem vína

Morava, ilustrační foto

Morava, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Být dobrým vinařem neznamená jen pěstovat révu a produkovat skvělé víno, ale také je potřeba být ve spojení s kolegy i zákazníky.

Vinaři odjakživa zaujímali zvláštní postavení v rámci svých vesnic a měst. Vedle ekonomických okolností k tomu přispívala i jejich aktivní společenská a organizační činnost.

Zřizování vinařských cechů nebylo zpočátku na Moravě rozšířeno tak jako v Čechách. První historickou zmínku o existenci vinařských bratrstev zaznamenali historikové v první polovině 16. století. Tato bratrstva měla právo používat svoji vlastní vinařskou pečeť a prapor.

Za předchůdce spolku, který měl za úkol sledovat hospodářské a osvětové cíle na Moravě, můžeme považovat Moravskoslezskou hospodářskou společnost, která vznikla roku 1770 v Brně. Další spolky a společnosti nedaly na sebe dlouho čekat. Jedním z nejvýznamnějších dat je rok 1900, kdy Alois Václav Horňanský položil základ pro vznik Zemského vinařského spolku pro Markrabství moravské. Ten dokonce začal vydávat odborný časopis Vinařský obzor, který od roku 1907 vychází až dodnes. Masový rozměr pak zakládání vinařských spolků získalo před druhou světovou válkou.

Společenství dnes

V dnešní době existují spolky v každé vinařské podoblasti. Sdružená vinařství společně pracují na propagaci svých vín, připomínají svoji vinařskou historii, podporují místní turistiku a organizují mnoho akcí od místních soutěží vín po Dny otevřených sklepů aj. Mezi nejznámější vinařské spolky patří bezesporu Aliance vinařů V8, která vznikla roku 2006 s cílem podpořit výrobu a propagaci moravských vín. Tento spolek pořádá spoustu společenských akcí, jako je například Putování V8 napříč Českou republikou.

Morava, ilustrační fotoMorava, ilustrační foto | Profimedia.cz

Dalším významným sdružením vinařů je třeba spolek Velkobílovických vinařů, největší vinařské obce v ČR. Jejich vína poznáte podle loga „slípky“, které garantuje originalitu a původ vína.

Sledujte etiketu

Výsledkem přirozeného vývoje a posunu vinařských spolků dál v propagaci místních vín s ohledem na zaručenou originalitu původu je bezesporu označení vín VOC – Vína originální certifikace. Tato vína jsou specifická tím, že hrozny, ze kterých jsou vyrobena, pocházejí pouze z vinic ze schválených poloh daného regionu, z odrůd vín typických pro každý region, a výsledná vína musí odrážet originalitu původu. Hodnocení těchto vín provádějí sami vinaři, kteří jsou členy příslušného sdružení VOC – ti poté rozhodnou, zda to či ono víno splňuje charakter VOC.

Morava, ilustrační fotoMorava, ilustrační foto | Profimedia.cz

Vína s označením VOC jsou tedy odrazem místa původu, přírodních podmínek a umu místního vinaře. Na víně to poznáte podle jeho typické vůně a chutě, která bude nenapodobitelná u každého z vín, byť ze stejné odrůdy, ale z jiného místa původu. Naše označení VOC je obdobou apelačních systémů, které známe z jiných zemí, například z Francie (AOC), Itálie (DOC) nebo Rakouska (DAC).

Vinařská pětka

V tuto chvíli u nás působí pět sdružení VOC, a to VOC Blatnice, VOC Modré hory, VOC Mikulov, VOC Pálava a VOC Znojmo. A vinařů, kteří se do sdružení přidávají, stále přibývá. Cesta „propíjením“ se víny VOC bude pro milovníky našich vín jistě poučná. Ze střípků ochutnávek si pak můžete slepit svou osobní vinařskou mapu naší krásné země.

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D.