Spuštěno. Obří urychlovač částic je po dvouleté pauze ještě výkonnější

detektor CMS projektu ATLAS v CERN, LHC

detektor CMS projektu ATLAS v CERN, LHC Zdroj: Marek Schwarzmann

Vědci z Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) opět spustili Velký hadronový urychlovač (LHC), který byl před dvěma lety kvůli kalibraci a modernizaci odstaven. Jeho provoz zahájili testováním, zda vyslané paprsky projdou kompletním okruhem urychlovače. Test dopadl úspěšně, žádné srážky svazků částic pro dnešní den naplánovány nejsou.

Odborníkům se již v úterý podařil vyřešit problém zkratu na elektromagnetu, který zabránil spuštění urychlovače v plánovaném termínu 25. března.

V nadcházejících letech se výzkumníci nejprve zaměří na získávání důkazů existence takzvané temné hmoty a informací o jejím složení. Temná hmota, která podle předpokladů expertů obklopuje galaxie, je neviditelná, neboť neodráží světlo. Důkazy o její existenci vycházejí z gravitačních sil, kterými na planety a hvězdy působí. Spolu s temnou energií pak zaujímá odhadem 95 procent vesmíru.

Zařízení bylo odstaveno v únoru 2013 kvůli modernizaci a navýšení výkonu. Nyní bude možné provádět srážky o síle až 13 teraelektronvoltů (TeV), dosud to bylo osm TeV. Původně CERN zvažoval, že maximum bude 14 TeV, ale kvůli snaze minimalizovat pravděpodobnost technických závad a chyb se rozhodl výkon snížit.

LHC o obvodu 27 kilometrů dokáže urychlit pohyb částic tak, že dosahují téměř rychlosti světla. Při jejich srážkách se tudíž mohou vytvořit podmínky, které existovaly těsně po předpokládaném vzniku vesmíru. Zařízení se nachází na území mezi pohořím Jura ve Francii a Ženevským jezerem ve Švýcarsku. Pracovat začal v roce 2008.

Podívejte se blíže, jak LHC vypadá