Stačí nápad, voda a gravitace: Belgická turbína zvládne i nízké průtoky

Turbína Turbulent

Turbína Turbulent Zdroj: Turbulent

Belgický start-up Turbulent představil novou generaci gravitační vírové elektrárny. Na rozdíl od stávajících zařízení na obdobném principu vychází nové řešení citelně menší a lze je využívat i na vodních tocích s mnohem nižším průtokem i nižším výškovým rozdílem hladiny.

„Strávili jsme dlouhou dobu nad simulacemi proudění, zkoumáním, jak vzniká potřebný vír a jaké prvky mohou nejlépe využít jeho energii. Vyšla nám vrtule se zcela novým tvarem, k němuž jsme upravovali i tvar a rozměry nádrže,“ sdělil deníku E15 jeden z konstruktérů elektrárny Jasper Verreydt.

Společně s kolegou Geertem Slachmuyldersem už evidují několik desítek poptávek po inovaci. Odhadují přitom, že jen v Evropě se nachází přes 250 tisíc potenciálních zákazníků. „Podívejte se na množství starých vodních mlýnů rozesetých po Evropě,“ upozornil Verreydt s odkazem na již existující vodní infrastrukturu.

Poloviční turbíny

První prototyp z dílny Turbulent už běží v belgickém městečku Tielt-Winge. „Vyvinuli jsme jej ve spolupráci s univerzitou v Loevenu a výzkumným centrem ve Flandrech. Naše turbíny jsou teď při stejném výkonu poloviční oproti konkurenci,“ dodal Verreydt.

Verreydt a Slachmuylders nyní v inkubátoru StartIt @KBC pracují na rozvoji dalších gravitačních vírových elektráren nejen v Evropě, ale také v Chile. „Kvůli pravidelným, takřka denním výpadkům dodávek elektrické energie je na chilskou vládu vyvíjen vysoký tlak na výstavbu zelených elektráren, jako je například ta naše,“ dodal Slachmuylders optimisticky.