Stanoví si hospodští spodní cenu řízku?

Nechápu, proč řvoucí reklamu v televizi musí tišit zákon. Podivuje se kytarista Lubomír Brabec, který glosuje události uplynulého týdne.

BÁRTA VS. NAHRÁVKY

V pondělí 5. března začalo soudní přelíčení s Vítem Bártou. Faktického šéfa strany, jejíž volební program stál na boji proti korupci, obžaloba viní z toho, že chtěl uplatit své bývalé stranické kolegy, Kristýnu Kočí a Jaroslava Škárku. Hrozí mu až šest let vězení.

„Je těžké někoho soudit a vše se mi to zdá absurdní z jakéhokoliv úhlu pohledu, neboť pravda není nikdy jednoznačná,“ říká kytarista Lubomír Brabec. Absurdní a zvrácené se mu totiž nejeví jen uplácení samotné.

„Děsí mě společnost, které připadá normální, pokud si někdo někde někoho tajně a bez povolení nahrává a pak to používá na veřejnosti. Možná jsem ze staré školy, ale zdá se mi to naprosto amorální,“ prohlašuje.

SPODNÍ CENA ZA TAXI

Kolona sedmi desítek vozů taxislužby projela ve středu Prahou. Taxikáři tak demonstrovali svou výzvu směrem k vedení města, v níž požadovali, aby radnice stanovila minimální cenu za kilometr jízdy taxíkem v metropoli. Primátor Svoboda to odmítá s tím, že požadavek taxikářů je absurdní a nemravný, neboť část z nich i navzdory stanovené maximální ceně zákazníky okrádá.

„Aby magistrát stanovoval minimální cenu za ujetý kilometr taxíkem, je nesmysl. To by třeba hospodští mohli chtít, aby magistrát stanovil nejnižší cenu piva a řízku. Magistrát je zde podle mého názoru na jiné a důležitější věci. Pan primátor má pravdu,“ myslí si Lubomír Brabec. „Mezi taxikáři je mnoho slušných, ale jsou mezi nimi také ti, kteří okrádají. A ti pak skutečně poškozují nás všechny i samotné taxikáře. Měli by si to vyřídit ve svých odborech, sami mezi sebou,“ je přesvědčen.

KLAUSOVA KNIHOVNA

Prezidentovi synové založili institut k šíření jeho myšlenek. Institut Václava Klause se nechal inspirovat knihovnami bývalých amerických prezidentů.

Lubomíru Brabcovi se tahle iniciativa líbí. „Vždy je dobré, když vznikají knihovny a instituce podporující vzdělanost a zachycující historická fakta. Náš prezident je velmi vzdělaný člověk. Je za ním mnoho práce a mnoho díla. Ač se jeho myšlenky mnohým mnohdy zdají nekonformní, čas je již často prověřil a určitě je ještě prověří. I proto je dobré, že o ně bude postaráno,“ myslí si.

PRÁVA V PLZNI

Ministr školství Josef Dobeš se postavil Akreditační komisi, která stanovila konec plzeňských práv na letošní červenec. Dobeš „prodloužil“ akreditaci práv o čtyři roky, podle některých nezákonně.

Lubomír Brabec patří v této kauze k těm, kteří stojí na straně studentů. „Ti studenti, kteří právě studují na právnické fakultě v Plzni, za nic nemohou,“ říká rozhodně. A pamatuje přitom nejen na studenty z posledního ročníku, ale i na jejich mladší kolegy. „Studenty poškodí to, že budou muset opakovat ročník. Měla by se jim dát možnost uzavřít ročník a pak přejít na jinou školu,“ přemítá.

REKLAMA POTICHU

Hlasité reklamě v televizi by mohl být konec. Ministři posoudili návrh poslanců, který by zakázal, aby reklamní bloky byly výrazně hlasitější než ostatní vysílané pořady. Tomu, kdo zákon poruší, by hrozila pokuta deset tisíc až pět milionů korun.

„Nejsem vytrvalý televizní divák, a tak když jsem prvně zaregistroval zvýšenou hladinu hlasitosti, myslel jsem, že se cosi stalo s televizí nebo že si někdo z rodiny televizi zesílil. Vysvětlili mně, že to jsou reklamy a že to tak musí být. Jak je vidno, nemusí! A to je dobře. Nepřirozené zvedání hlasitosti rve uši a možná škodí i reklamám. Jen nechápu, že na to musí být zákon,“ kroutí hlavou kytarista.

REKORDNÍ PADĚLATEL

Tři stovky falešných pětistovek si vyrobil čtyřiadvacetiletý muž ze Zlínska. Když chtěl rozměnit první z nich, odhalila podvrh servírka v baru v Uherském Brodě. Počtem padělaných bankovek se pachatel zařadil mezi české rekordmany a kromě zápisu do Guinnessovy knihy rekordů má naději i na tři až osm let vězení. Tenhle případ Lubomíra Brabce upřímně pobavil. „Tři stovky pětistovek, to je sto padesát tisíc. Kdyby si je ,vypůjčil‘, tak mu hrozí jen tři roky. Ale zase by se nedostal do české Guinnessovy knihy rekordů,“ říká s úsměvem.

VELKÝ BRATR PUTIN

Novým ruským prezidentem se stal opět Vladimir Putin. Dokonce i v Čečensku, kde počátkem tisíciletí nechal krvavě potlačit protiruské separatistické tendence, získal skoro sto procent hlasů, a to při devětadevadesátiprocentní volební
účasti.

Jenže třeba několik státních zaměstnanců v jižním Čečensku přiznalo, že dostali příkazy shora, aby volili právě Putina.

„Pro mne je důležitá ta první věta. Další informace si nejsem schopen ověřit. Může to být pravda a také to může být mediální mystifikace,“ myslí si Lubomír Brabec.