Starý dobrý Bourne

Jason Bourne

Jason Bourne Zdroj: cinemart

Herec Matt Damon a režisér Paul Greengrass se po letech vrátili k sérii akčních filmů podle Roberta Ludluma. Jason Bourne je znovu neomylný a výsledkem je kandidát na akční film roku.

Je to již neuvěřitelných 14 let, co režisér Paul Greengrass uvedl svůj průlomový film Krvavá neděle. Představil v něm paradokumentární styl, který už o dva roky později zužitkoval ve svém prvním filmu o agentu bez minulosti Jamesi Bourneovi. V roce 2007 následovalo Bourneovo ultimátum, které žánr akčního filmu definitivně ukotvilo ve 21. století a Greengrassův styl mramorizovalo. Tvůrce se zařekl, že se již k populární postavě nikdy nevrátí, a totéž slíbil i Matt Damon, který neohroženého agenta ztvárnil. Ale je tu rok 2016 a oba se do bourneovské mytologie znovu ponořili. A znovu je výsledkem jasný kandidát na akční film roku.

Agent, který v původní trilogii pátrá po vlastní identitě, si údajně již na všechno vzpomíná (tak zní první věta hrdiny). Postupně se však dozvídá, že konspirace stojící za jeho kariérou nájemného zabijáka byla ještě hlubší, než si původně myslel.

Obě klíčové osoby série se staly zároveň producenty aktuálního filmu, Greengrass jej napsal společně se svým střihačem Christopherem Rousem. Čtvrtý čistě bourneovský film (v mezidobí vznikl ještě Bourneův odkaz bez Matta Damona) to výrazně ovlivnilo. Nejmodernější možnosti střihu jsou do velké míry tím, co film motivuje. Bourneovská série se v rukou Greengrasse stala extrémně moderním technothrillerem, jenž se naráz odehrává po celém světě. Na úvodní scénu z řeckého uprchlického tábora navazuje chladný Island, pak se za pár vteřin podíváme do ústředí CIA ve Virginii, pak zase do Atén a to vše během ani ne deseti minut a celkem se film odehraje v desítce zemí. Na záběr z Atén mohou navazovat obrázky z Blízkého východu a divák není ani trochu zmaten.

Co je výsledkem takového postupu, který od Greengrasse převzali skoro všichni tvůrci slavných akčních sérií včetně bondovek? Totální napětí a možnost protahovat je téměř libovolně dlouho (viz aténská scéna, v níž Bournea loví Spojka v podání Vincenta Cassela). K tomu se připojuje extrémně dynamická ruční kamera, jíž tvůrci snímají všechny sekvence, a často není téměř vůbec rozeznat, co se na plátně děje. Důsledek? Ještě větší napětí. Na druhou stranu je třeba přiznat, že režisér oproti předchozímu bourneovskému snímku Bourneův mýtus v roztřesenosti poněkud slevil, což možná je ku prospěchu věci.

Naopak co se oproti Bourneovu ultimátu ověnčenému třemi Oscary ještě posílilo, je Jasonova neomylnost. Agent nikdy nezaváhá, vše dělá správně, když už hrozí, že by mohl něco nezvládnout, náhoda mu vždy přihraje pomoc.

Mnohé fandy „realistických“ akčních filmů to může naštvat. Ale chtěl by někdo koukat na Bournea, kterému se nedaří? Podobně jako sledovat Bonda, který neumí svést ženu, by to byla nesnesitelná podívaná.

Jason Bourne
(akční, USA, 117 minut)
Režie: Paul Greengrass
Hrají: Matt Damon, Tommy Lee Jones, Alicia Vikanderová, Vincent Cassel
Hodnocení: 90 %