Stravování při chřipce: pomohou polévky a vývar

Na prasečí chřipku není zaručený recept. „Riziko onemocnění se ale snižuje dodržováním hygieny a zdravým životním stylem,“ říká mluvčí Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi Kamila Hamáčková.

Měl jsem chřipku loni. Hrozí mi i letos?
Ano, virus má řadu mutací.

Pomůže jako prevence česnek, slivovice a jiné lidové rady?
Určitě neublíží, o jejich léčebném účinku ale lze pochybovat.

Jak mohu chřipce nejlépe předejít?
Zcela jistě se chřipce nedá vyhnout nikdy. Jedním ze způsobů ochrany je otužování organismu a očkování. Dalším pak je dodržování hygienických návyků, jako je například důkladné mytí rukou. Pomáhá také vyhýbat se místům, kde je velký počet lidí.

Jaká je inkubační doba?
U sezonní chřipky to je osmnáct až dvaasedmdesát hodin od nakažení, u prasečí se uvádí až týden.

Jak se dá poznat, že jsem dostal chřipku?
Začíná často velmi náhle, ze dne na den. Prvním příznakem bývá zpravidla vysoká horečka. Dalšími průvodními znaky jsou bolesti hlavy, kloubů nebo únava.

Co jíst a pít, aby se člověku nepřitížilo?
Nemocný by měl dodržovat domácí izolaci a klid na lůžku. Důležitý je dostatečný přísun tekutin, alespoň tři litry denně. Tělo potřebuje především vitamin C, proto je vhodné jíst větší množství ovoce a zeleniny, případně doplnit tabletami. Vhodná naopak nejsou těžká jídla, lépe je jíst polévky, například vývary a podobně. V místnosti, kde nemocný leží, by měl být klid a nemělo by být přetopeno, důležité je často větrat.

Jaké hrozí při chřipce zdravotní komplikace a následky?
Komplikace chřipky mohou být někdy i fatální. Patří k nim akutní zánět hrtanu, zápal plic, zánět svalů, zánět srdce či postižení nervového systému. Velmi nebezpečné je chřipku přecházet.