Strážníci v jiné roli: lovci exotické zvěře v ulicích města

Netopýry, želvu či leguána. Tato zvířata už odchytávali boleslavští strážníci.

Když se v ulicích města objeví zatoulané, třeba i exotické zvíře, vyrazí po jeho stopách strážníci městské policie. Naposledy zachránili fretku domácí, která utekla chovateli. „V půl jedenácté večer nám volal svědek, že u kulturního domu pobíhá fretka. Strážníci ji chytili a odvezli do zoo v zahradě domu dětí a mládeže,“ líčí poslední případ mluvčí strážníků Ondřej Kubala.
Fretka, která je háklivá na teplotní změny a vadí jí i menší průvan, měla štěstí. Putovala zpět k majiteli.

Pamlsky po kapsách

Podle Kubaly je takový zákrok podobný odchytu psa nebo kočky. S těmi mají strážníci bohaté zkušenosti. Jen za první tři měsíce letošního roku lapili v ulicích sedmatřicet psů a tři kočky. Loni zasahovali jednou za čtyři dny. „Strážníci se snaží přilákat zvíře na pamlsek a pak je většinou chytí do rukou. Záleží ovšem na tom, nakolik je uprchlé zvíře ochočené,“ říká ředitel Městské policie Mladá Boleslav Tomáš Kypta.
Jediné, co policisty při odchytech chrání, jsou speciální rukavice proti kousnutí. Ve výbavě nechybí ani tyče s okem, několik druhů přepravních boxů, obojků a vodítek. „Tyče používáme minimálně. Jen u nejagresivnějších zvířat,“ tvrdí Kubala. Psy odvážejí do útulku v Lysé nad Labem, kočky do stejného zařízení v Kozlech. „Když je potřeba na kočku použít past zvanou sklopec, půjčí nám ho provozovatelka kozelského útulku,“ říká Kypta. Ostatní nalezenci končí v boleslavské minizoo.

Na utečence po dobrém

Strážníci musí projít školením. „Jde o kurz na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně, kde získají všechny potřebné dovednosti a znalosti,“ říká Kypta. Za pět tisíc korun se strážník naučí anatomii zvířat, ale také právní a veterinární předpisy pro manipulaci s odchycenými zvířaty nebo samotnou techniku. „To, jak se chytá plaz nebo pták, je odlišné. Na univerzitě se dozví, jak neublížit zvířeti ani sobě,“ podotýká Kypta. Odchytové zkoušky má nyní osmadvacet strážníků. Ve službě je tak vždy někdo, kdo umí s živočichy zacházet.

Poradí si se vším

Zatím si strážníci poradili se všemi případy. Možná i proto, že většina z nich nějaké zvíře chová. Zkušenosti využili loni při odchytu kozy kamerunské. „Strážníci by ji zvládli i podojit, koza by mohla zůstat na služebně v kotci pro toulavé psy, ale našli jí náhradní péči,“ vzpomíná Kubala. Kozu si hned druhý den vyzvedl její majitel, kterému utekla do centra města. Její výlet ho mohl stát tisíc korun. „Pokutu dáváme, až když chovatel nezabezpečí zvíře opakovaně,“ vysvětluje Kubala. Nebojí se hadů, štírů ani pavouků. Chytají také netopýry, holuby, ježky.
Některé zásahy jsou nebezpečné. Nejhorší strážníci zažili před dvěma lety, když chytali smečku sedmdesáti psů. Zvířata žila ve špatných podmínkách v historickém centru. „Psi pokousali čtyři strážníky,“ říká Kypta. Pokud lidé narazí na toulavé zvíře, nesmí na něj sahat, nýbrž musí přivolat hlídku městské policie.