Štreitův návrat do Husákova

Fotograf Jindřich Štreit připomíná období normalizace ve fotografiích z let 1969 až 1989.

Výstava Jindřicha Štreita ve Slováckém muzeu ve Smetanových sadech s názvem (Ab)normalizace chce pamětníkům, ale i mladým připomenout absurditu doby před rokem 1989.

„Z tohoto období jsem již vydal knihy Vesnice je svět a Zabavené fotografie. Obě knihy jsou tematicky zaměřené na život na vesnici. Za tyto snímky jsem byl perzekuován, prošel jsem ruzyňským vězením a dostal jsem zákaz pedagogické činnosti,“ přiblížil Štreit vlastní zkušenosti z minulého režimu.

Ani jedna z devadesáti fotografií uherskohradišťské výstavy nebyla doposud nikde publikována. Jde tedy o naprostou premiéru. „Pro představu, Jindřich Štreit má v archivu přes 300 000 tisíc záběrů, z nichž byla prezentována jen část,“ dodal historik umění a kurátor fotografické sbírky Moravské galerie v Brně Antonín Dufek.

„Přál jsem si, aby to byla výstava hořce úsměvná a aby návštěvníci viděli, v čem jsme žili, protože mnohdy jedna fotografie má větší výpovědní hodnotu než celá kniha,“ uvedl Štreit. Přestože je známý spíše jako fotograf vesnice, návštěvník najde na výstavě i několik snímků z různých měst, včetně Uherského Hradiště.

Štreit nevystavuje na Slovácku poprvé. „Uherské Hradiště navštěvuji dosti často, mám zde přátele a mnohokrát jsem zde vystavoval především na Letní filmové škole,“ uvedl Jindřich Štreit, jehož umění bylo představeno ve filmu Mezi světlem a tmou, který natočil filmový režisér Jan Špáta. „Obrovským zážitkem jsou vždy vaše galerie, ale také vinné sklepy, projížďky po Baťově kanále nebo výborné restaurace,“ dodal s úsměvem Štreit. Výstava, jejíž název Abnormalizace vymyslel spisovatel Ludvík Vaculík, potrvá do konce května.