Stromy musí k zemi. Nebo spadnou samy

Některé stromy v Břeclavi hrozí pádem a ohrožují tak kolemjdoucí. Město je teď přísně kontroluje.

Byl to jen okamžik. Obyvatelé Zlína na něj ale jen tak nezapomenou. Náhlý pád vzrostlého stromu v centru města v lednu letošního roku usmrtil dva chlapce, dalších sedm lidí zranil. Právě tragická událost na východní Moravě přinutila břeclavské radní k vůbec největší odborné kontrole stromů v historii. Ta zjistila, že některé stromy jsou přestárlé. Odborníci proto nevylučují, že by se mohlo neštěstí ze Zlína opakovat.
Vedení města se proto nejprve zaměřilo na stromy v centru Břeclavi, kde je velký pohyb lidí.

Javor musel pryč

Například statný javor u kostela svatého Václava kvůli bezpečnosti obyvatel nechali radní na doporučení odborníků už pokácet.

„U stromu se objevila čerstvá, asi metr dlouhá prasklina mezi větvemi, a tak se mohl bez varování zřítit. Během čtrnácti dnů jej nahradíme pravděpodobně červenolistým bukem v kombinaci s dvěma jehličnany,“ uvedl tajemník břeclavské radnice Dalibor Neděla. Javor ale není jediný strom, který vedení města nechá zlikvidovat.

V dohledné době chtějí radní vykácet třešňovou alej v ulici Na Pěšině, kde jsou stromy přestárlé. Nahradit je má stromořadí sakur – tedy také třešní, původem z Japonska. Časem by měly zmizet i letité topoly za domovem důchodců, které nahradí platany. Detailní prohlídka čeká ještě asi čtyři stovky stromů z původní tisícovky vytipovaných. „Skupina odborníků by to měla stihnout do konce roku,“ uvedl Neděla.

V Břeclavi už v minulosti některé stromy popadaly. „Je to asi pět nebo deset let zpátky. Tehdy se ale naštěstí nikomu nic nestalo,“ zavzpomínal jeden z odborných kontrolorů Jaroslav Kostrhún.

Podle něj je problém právě v tom, že je věština velkých stromů ve městě přestárlá a nikdo je pravidelně nekontroluje.

Stromy ve městě stojí podle odborníků čtyřicet i padesát let. „Přitom po dvaceti letech by se měly pro jistotu odstranit,“ myslí si Kostrhún.

Ve špatném stavu jsou některé dřeviny i kvůli rekonstrukci plynových rozvodů nebo vodovodní sítě. „Hodně tím utrpěly kořeny stromů. U některých je stabilita velmi narušená,“ poznamenal Kostrhún.

Někteří obyvatelé Břeclavi rozsáhlé kontroly stromů vítají. Namítají ale, že se k nim mělo přistoupit už dříve. „Situace ve městě je podle mě alarmující. Určitě se měl ten náš břeclavský les prokácet už v minulosti. Ale je dobře, že se alespoň teď něco děje. Je hrozné, že ve Zlíně lhostejnost úředníků skončila katastrofou,“ tvrdí například Marie Strušková z Břeclavi.

Současná revize břeclavských stromů je velmi důkladná. Všechny kontrolované dřeviny ve městě totiž získají jakousi zdravotní kartu. Z ní pak půjde kdykoliv vyčíst, kde strom roste nebo jaký je jeho aktuální stav.

„Je to hodně podrobný popis. Do pomyslného rodného listu zapisujeme šířku, výšku i stáří stromu. Výsledky následně předáme městskému úřadu, který je vyhodnotí a rozhodne, kterou dřevinu máme pokácet,“ popsal detailně postup dendrologů Kostrhún.

Městskou kasu přijde odborná kontrola na zhruba sto tisíc korun. Za prohlídku jednoho stromu si specializovaná firma účtuje stokorunu. Částka to ale nebude konečná. Náklady ještě zvýší odvoz a likvidace pokácených dřevin.