Svěcený rozezní housle z 18. století

Snění o strunách uslyší Ústečané i z houslí, na které hrál Yehudi Menuhin.

Houslový virtuos Jaroslav Svěcený už má vybrané housle, s nimiž přijede 5. dubna do ústeckého Domu kultury.
Umělec, jemuž k jeho nedávným padesátým narozeninám pogratuloval prezident Václav Klaus, věnoval velkou pozornost také sestavení programu.
V Ústí nad Labem bude koncertovat s vynikajícím českým klavíristou Václavem Máchou.

S jakými houslemi do Ústí nad Labem přijedete?

Budu hrát na slavné italské nástroje staré i tři století ze soukromých evropských sbírek, které budu ,,konfrontovat“ s těmi dobovými českými. Včetně nádherného instrumentu z osmnáctého století, který až do roku 1903 vlastnil kníže Rohan na zámku Sychrov.
Jestli vše dobře dopadne, hostem mého koncertu v Ústí nad Labem bude také moje šestnáctiletá dcera Julie, která je loňskou vítězkou mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga v oboru sólové housle. Takže budu mít vedle sebe i zdatnou kolegyni.

Kolik houslí vlastníte? Uměl byste z nich vybrat své nejoblíbenější?

Vlastním osm mistrovských nástrojů a na koncertech je využívám průběžně. Nesmírně rád mám italské housle Stefana Scarampelly, na které hrály ve dvacátém století i světové hvězdy jako Henryk Szeryng a Yehudi Menuhin.
Tyto housle představím i v Ústí nad Labem. Ovšem při tvorbě šestidiskového projektu Violino, který mapuje historii evropských houslí, jsem jich použil stovky. Z Evropy i Severní Ameriky. Celé dílo je také na DVD a vyšla mi česko-anglická publikace Famous European Violins.

Vaším koncertním partnerem bude klavírista Václav Mácha, jak dlouho spolu hrajete?

Asi dva roky opravdu intenzivně. Právě nám vychází společné CD Dream of Strings s nádhernou muzikou Astora Piazzolly, Ludwiga van Beethovena a Julese Masseneta.
Kolega Mácha je jedním z nejlepších současných českých klavíristů. Začátkem července bude hrát i s mladými adepty houslové hry i na mých houslových kurzech na zámku v Klášterci nad Ohří. Bude tam současně probíhat i letní festival. Mácha je také skvělý člověk, výborně se s ním pracuje. A s Václavem vystupuje i moje dcera na svých samostatných koncertech.

Vybral jste pro ústecký koncert speciální repertoár?

Unikátní historické housle představím nejen průvodním slovem, ale také jejich nádherným tónem, ze kterého dýchají právě ta staletí. Zazní nejen hudba z nového CD, které jsem nahrál se svým klavíristou, ale užijí si i milovníci slavných romantických skladeb. A zařadím také multižánrové skladby mé maličkosti. Chtěl bych tímto koncertem oslovit posluchače všech generací.

Rozehráváte se před koncertem? Máte nějaký svůj rituál?

Autem za svými koncerty najezdím šedesát nebo i sedmdesát tisíc kilometrů ročně. Před koncertem musím dorazit včas, seznámit se s prostředím a v klidu se rozehrát. Na rituály mnohdy není čas. Ovšem když mohu být těsně před vystoupením chvilku sám, tak to jenom uvítám.

Byl pro vás některý z minulých koncertů v Ústí nad Labem výjimečný? A čím?

Ústí nad Labem je město, do kterého rád jezdím už proto, že tam mám mnoho přátel. I když jsem se narodil v Hradci Králové, řada mých příbuzných pocházela či pochází ze severních nebo západních Čech. Dědeček s babičkou bydleli před válkou v Proboštově u Teplic, maminka se narodila v Teplicích, manželka Monika je z Děčína. Můj tchán Jaroslav Čermák dlouhá léta úzce spolupracoval s klavírní soutěží Virtuosi per musica di pianoforte, která se každoročně v Ústí nad Labem koná, a řadu let učil na teplické konzervatoři. I proto se na každý koncert do Ústí nad Labem vždycky těším.

Koncertní oblečení máte, řekněme konvencí, předepsané? Neuvažoval jste o změně stylu?

Od svých šestadvaceti let nehraji ve fraku, protože mně evokuje panem Abrhámem geniálně zahranou roli ve filmu Vrchní, prchni! Střídám koncertní dlouhé košile s různými atypickými obleky, občas si vezmu smoking od Lagerfelda, pokud to význam a prostředí akce vyžaduje.
Mám rád oblečení elegantní i uvolněné. Nepotřebuji se ale oblékat jako hastroš a všem tvrdit, že to je ,,to nové“. Místo ,,faceliftu“ už řadu let raději představuji originální a netradiční koncertní projekty.

Posloucháte vážnou hudbu i ve svém volnu?

Ano, ale nesmím u toho řídit auto. To se do muziky ponořím a přestanu se řízení věnovat. Mám trochu profesionální deformaci, víte? Jinak si na cestách rád pustím Stinga, Barbru Streisand, staré nahrávky Queenů nebo třeba skvělý slovenský orchestr Ciganski diabli.

Umíte hrát i na jiné hudební nástroje?

Hrávám na koncertech občas na violu a ve škole jsem měl jako vedlejší nástroj klavír. Na ten mi ale v posledních letech už čas nezbývá.

Jak pečujete o své ruce? Nemůže se stát, že byste se například zranil při domácích pracech?

Neřežu dříví na cirkulárce, ale chleba si ukrojit umím. Ale vážně, musím si dávat pozor. Ovšem, nepřeháním to.