Tábor na léto? Poslední šance

Kam a komu svěřit děti o prázdninách? Možností je víc, například jednodenní tábory.

Přelom května a června je nejzazší termín, do kdy lze pro děti v Kolíně, Kutné Hoře a v Nymburce shánět místo na táboře. Rodič se však musí připravit na to, že mnohé jsou už několik týdnů beznadějně obsazené, i když nejde o lacinou záležitost. Týden dítěte na táboře přijde rodiče na 2200 až 3300 korun (viz tabulka).

Možností pro ty, kdo nechtějí poslat dítě z bytu na celý týden, jsou příměstské tábory. Jejich pořadatelé je vypisují na jeden až čtyři dny, dítě však vždy přespává doma.

V Kolíně nabízejí v srpnu tři dny výtvarných ateliérů a keramiky. Cena: platí se padesát korun za použitý materiál.

Nymburské příměstské tábory mají už třináctiletou tradici. Jsou organizovány jako dvoudenní či čtyřdenní. Děti jezdí na výlety do Prahy, na hrady a zámky nebo na celodenní procházky přírodou.

„Přizpůsobili jsme se poptávce. Zatímco zájem o klasické pobytové tábory klesal, o příměstské úměrně rostl,“ řekla Dana Kuchařová z Domu dětí a mládeže v Nymburce. Pobytové proto zrušili a v nabídce mají čtyři týdny příměstských. „Na každý z nich odjede pětadvacet dětí, ale naplnili bychom i dvojnásobnou kapacitu,“ uvedla Kuchařová.

S neobvyklou nabídkou přišel kolínský Dům děti a mládeže. V srpnu mohou na týden vyrazit s předškoláky i jejich maminky či babičky.

„Chtěl s námi jet i jeden tatínek. Museli jsme ho odmítnout, v ženském kolektivu by to nedělalo dobrotu,“ řekla Eva Mojžíšová z Domu dětí a mládeže v Kolíně.

KOLIK STOJÍ TÝDEN DÍTĚTE NA TÁBOŘE?

dětský tábor Hryzely (LDT Hryzely z Peček) – 2200 korun (tábor trvá dva týdny, celkem 4400 korun), tábor ve stylu pohádek a dobrodružných filmů

Výtvarný tábor v Krucemburku (DDM Kolín) – 2900 korun, tábor zaměřený na výtvarné činnosti

Primatábor Vlastějovice (DDM Dominik Kutná Hora) – 3000 korun

Artkemp ve Zbraslavicích (DDM Dominik Kutná Hora) – 3000 korun, tábor zaměřený na výtvarné činnosti
Koňský tábor Krucemburk (DDM Kolín) – 3300 korun, výuka jízdy na koni