Táborský Koktejl bude mít své echo

Pintovka se v sobotu 21. května stane podruhé hlavním stánkem festivalu Táborský Koktejl. Vystoupí kapela Sem Tam nebo Schovanky.

Jméno Jaromír Fau by dobře padlo nějakému kouzelníkovi. Táborský hudebník ale kouzelníkem do jisté míry je. Za čtrnáct let dokázal vypiplat z country bálu hudební festival, který z velké části odráží jeho muzikantskou duši.
Jako amatér se svou skupinou Cugrunt a dalšími dvěma uskupeními začal před čtrnácti lety hrát v kulturním domě. „Lidi za námi chodili, jestli budeme za rok akci opakovat. Asi pět let na to se ji dokonce podařilo vytáhnout pod širák. Ale to už měla rozměry hudebního festivalu,“ vzpomíná na začátky Fau, kdy jemu blízké hudební styly představil na břehu Jordánu.
Od té doby mu s organizací pomáhá deset až dvacet lidí, které kolem sebe soustředil. Už loni se ale přesunul na Pintovku, kde bude i letošní ročník Táborského Koktejlu. Festival folkové, trampské, bluegrassové, country hudby a tanců. Mezi devíti kapelami se představí Schovanky, které slaví čtyřicet let na scéně. „Bude to průřez jejich kariéry, tak jak je lidé znali ve všech fázích vývoje,“ těší se Fau.
Oživením programu se stane Pavel Pelouch. Předvede, jak se hraje na eukalyptovou větev vyžranou termity, což je australský lidový nástroj.
K výrazným vystupujícím by měl patřit Sem Tam, který čirou náhodou slaví třicet odehraných let. Sestavou bluegrassové české legendy prošla například Pavlína Jíšová. Dvakrát s ním získala ocenění na plzeňském festivalu Porta. „Letos jsme utráceli peníze tak, aby program mohl být košatější. Výhodou je, že Pintovka má i vlastní pódium a nám ubývá práce s jeho stavbou. Na přípravě zázemí tak můžeme ušetřit,“ dodává Fau.
Přiznává, že shánění peněz je bolestí, stejně jako u mnoha kulturních projektů. „Co se bavím s podnikateli, tak říkají, že finanční krize je uměle nafouknutá bublina, aby se nemohlo investovat tolik nebo teď. Možná se tomu dá trochu věřit. Každopádně firmy nám zkrouhly peníze na rozpočet a spíš dají ty menší,“ zamýšlí se.
Jezdí na Porty nebo jiné festivaly, aby vybral interprety, kteří se mu líbí, ocení je návštěvníci, dá i na doporučení. „V tomhle případě si kapelu pečlivě poslechneme, aby to nebyl průšvih nebo nehrála mimo rámec,“ vysvětluje Fau.
Aby zlegalizoval tok peněz na festival, založil agenturu Faustýn production. V podstatě jen pro úřední formality.
I ředitelování na něj nějak přirozeně připadlo, protože dělal své skupině Cugrunt manažera. „Faktem ale je, že Cugrunt, která stála u zrodu Táborského Koktejlu, na něm přestala hrát. Jednoduše proto, abychom zvýšili její uměleckou prestiž a úroveň. Zkrátka jsme byli jen amatéři,“ přiznává Fau.
Akce začíná 21. května od dvou hodin. Novinkou bude takzvané echo festivalu. V klubu MP7 na Žižkově náměstí od 16.30 hodin zahraje jedna z pozvaných kapel jako ochutnávka toho, co je k vidění na Pintovce.

Hudební festival Táborský Koktejl

Sobota 21. května Pintovka od 14 hodin
Vystoupí: Schovanky, Grass Road, Sem Tam, Bonsai č. 3, Jiří Šmidt, Čtyřválec, Za Sluncem, Yantar, Pavel Pelouch (předvede lidový australský hudební nástroj didgeridoo)
Další informace jsou na www.taborskykoktejl.cz