Tanec s vůní orientu získává na oblibě

Magická orientální hudba a vlnící se ženské boky. Zájem o břišní tanec v poslední době v Ostravě roste.

Kurzy orientálního tance pořádá v Ostravě asi pět tanečních škol. Jednu z nich vede už několik let profesionální orientální tanečnice Kamila Koběrská alias Latifah.
Ženám, které se u ní pravidelně scházejí, je od patnácti do pětašedesáti let. Štíhlé i ty korpulentnější.
„Břišní tanec je pro každou ženu jakéhokoli věku a postavy. Rozhodně neplatí, že by břišní tanečnice měla být štíhlá, pološtíhlá, mladá nebo zralá. Pohyby u orientálního tance nikoho neomezují, naopak jsou pro tělo velmi prospěšné,“ říká Koběrská alias Latifah.
Při orientálním tanci se uvolní páteř, zpevní se svalstvo, prokrví vnitřní orgány a zlepší kardiovaskulární systém.
„I starší ženy si to pochvalují, protože už třeba nemohou chodit poskakovat někam na aerobik. Orientální tanec je zemitý, tancuje se nohama na zemi, takže není nijak náročný na kolena a klouby vůbec. Zpočátku ženy začínají pro radost, pak začnou mít jiný pohled samy na sebe, začnou se vnitřně měnit. Už neřeší, jestli mají nějaké kilo navíc, berou se takové jaké jsou,“ dodává Latifah.

Tanečnic přibývá

V České republice se kurzy orientálního tance začaly pořádat zhruba před devíti lety a rok od roku zájem o ně roste. Ostrava není výjimkou.
Zatímco před dvěma lety tančilo u Latifah necelých sto žen, dnes jich k ní chodí asi sto padesát. Od úplných začátečnic až po pokročilé. Nejlepší z nich skončily v její taneční skupině Shaharazad, s níž veřejně vystupuje na nejrůznějších akcích. Devětadvacetiletá Jana Papoková je jednou z nich. „Asi před čtyřmi lety tančila Kamila na jedné akci u nás v práci a úplně mě nadchla. Tak jsem se rozhodla, že budu chodit k ní do kurzu. Byla jsem úplná začátečnice, od toho nejjednoduššího tance jsem se dnes dostala až do taneční skupiny,“ říká Papoková.

Evropští muži netančí

Orientální tanec je ryze ženská záležitost. Ženy v harémech si jím krátily dlouhou chvíli a tančily pro vlastní radost, ne pro potěšení sultánů, jak se často traduje.
„Muži v Evropě se břišnímu tanci nevěnují, ale v oblasti Středního východu jsou například vynikající učitelé i choreografové,“ prozradila Koběrská. Ona sama se u mnohých z nich učila - v Evropě, Egyptě nebo Turecku. Na loňské světové soutěži orientálních tanců v Německu obsadila v hlavní kategorii čtvrté místo.