Tanvald mlčí. Po pohřbu zastřeleného se lidé bojí

Dvě stovky lidí pohřbily v Tanvaldu zastřeleného Roma. Městečko sevřel strach, policejní manévry a smutek ze zmařeného života.

Dvě stovky Romů se rozloučily s Ladislavem Tatárem. Toho zastřelil tanvaldský důchodce. Při potyčce krátce po Novém roce postřelil i Tatárova bratra. Policie stále šetří, jestli se muž bránil, nebo vraždil.

Romové přicestovali z celé republiky. Největší skupina byla z Nového Boru - na pohřeb přijela pronajatým autobusem. Město v den pohřbu v sobotu 7. ledna zaplnili policisté. Potkat ale v ulicích někoho, kdo v Tanvaldu žije, nebylo snadné.

Na otázku, jak vnímají atmosféru ve městě, místní s ironií v hlase odpovídají. „Vidíte to sama. Je tady klid,“ odpovídali Tanvaldští. Ve skutečnosti se o celé situaci bojí mluvit. Rozpovídají se po příslibu anonymity.

Atmosféra strachu

„Máme strach. Své děti raději vodíme nebo vozíme do škol a stejně tak i odpoledne do kroužků,“ popsal zhruba čtyřicetiletý Pavel. A vyjít po setmění? „Ani se psem,“ téměř vykřikne Jan, který zároveň dodává, že jakmile se setmí, pohybují se v centru města různé existence. „Je na nich vidět, že nevědí, co by a kde by,“ myslí si Jan.

V den pohřbu policejní hlídky už od rána monitoruje příjezdové cesty do města i přístupy ke kostelu. Smuteční obřad začal v jedenáct hodin. Před svatostánkem Františka z Assisi v tanvaldské části Šumburk v tu dobu postávaly desítky Romů, novinářů i mužů zákona.

Vypjaté emoce při obřadu neunesla jedna žena a zkolabovala. Smuteční hosté ji vynesli před kostel a vzkřísili. Po mši se průvod truchlících odebral na místní hřbitov.

Bratr mrtvého v čele

V jeho čele jde rodina včetně bratra mrtvého, postřelený Patrik Tatár, kterého nedávno propustili z nemocnice. Déšť se pomalu mění ve sněhové vločky.

U hřbitova se znovu všichni řadí, podobně jako tomu bylo již před kostelem. Úzká cestička hlubokým sněhem ztěžuje chůzi k čerstvě vykopanému hrobu.

Za hudby romské kapely truchlící vyndají rakev z pohřebního vozu a nesou ji k místu posledního spočinutí. Vše sledují desítky novinářů, fotografové se brodí sněhem mezi hroby nebo postávají na vyvýšených místech hřbitova. Cvakání závěrek foťáků občas přehluší i tklivou muziku.

Před spuštěním rakve do prostého hrobu ještě jednou promlouvá kněz. Modlí se za zemřelého. Na víko rakve ozdobené bílou kyticí pomalu padá sníh. Po skončení pohřbu se lidé přesouvají na místo novoročního incidentu. Někteří tam dojeli autobusem. Postřelený bratr se smutečního aktu dál nezúčastnil. Cestou procesí míjí i dům střelce. V tu chvíli se ozývají hlasy, které na něj upozorňují.

Průvod provázely také reflexní vesty antikonfliktního týmu. Těsně před cílem, kterým bylo místo tragédie mezi plotem a železniční tratí, rozdává žena v bílé čepici hřbitovní svíčky. Zúčastnění na výzvu otce mrtvého drželi minutu ticha.

Otec zesnulého poděkoval přítomným za podporu a vyzval vládu i prezidenta, aby celou věc důkladně prošetřili. Dále připomněl, že se tady narodil a že tady chce i nadále žít. „Není normální, aby se tady střílelo,“ uzavřel Tatár řeč k novinářům.

Po druhé odpolední hodině se Romové rozešli. Také oni měli kromě smutku obavy. Báli se, aby pohřeb s pietním aktem nenarušili extremisté. Na místě tragédie zůstaly plát čerstvě zapálené svíčky. Ani po skončení policie nechtěla nic podcenit a ve městě zůstala. Řídila dopravu a preventivně do města nevpouštěla skupinky mladých lidí, aby nenarušili pietní akci.

Po celou dobu bylo přítomno také pětadvacet mužů, kteří měli na rukávech připevněnou zelenou pásku sdružení Romea Tanvald, které se zaručilo za poklidný průběh průvodu.

Co se vlastně stalo?

Zatím stále není zcela jasné, co se hodinu a půl po Novém roce u železničních kolejí odehrálo. Na místě byli v tu dobu tři lidé - bratři Tatárovi a důchodce z Tanvaldu. Třiašedesátiletý muž měl u sebe legálně drženou zbraň, kterou jednoho z bratrů zastřelil a druhého zranil.

Bývalý řemeslník údajně ihned po výslechu odjel za hranice republiky. Po svém příbuzném pak vzkázal, že ho mladíci napadli, zranili a on se bránil.

Postřelený Rom to ale odmítá. „Já si pamatuji, že jsme šli s bratrem z Tanvaldu. Pak jsem slyšel ránu a koukám, že bratr byl na zemi. Pak jsem slyšel další ránu a ucítil bolest. Už si jen pamatuji, že jsem se odplazil domů,“ řekl už dříve Tatár.

Policie stále pracuje s verzí vraždy i nutné obrany. A prověřuje i možnost přepadení nebo loupeže. „Můžu sdělit to, že proběhla rekonstrukce se střelcem. Bližší informace o události nesdělujeme,“ uvedla Vlasta Suchánková, tisková mluvčí krajského policejního ředitelství.

Bydlím v Tanvaldu od narození. Romové tady byli vždycky. Vídali jsme je, ale nikdy jsme se nemuseli bát,“ popsala Marie. Zároveň dodala, že za poslední dva roky Romů v Tanvaldu přibylo. Přistěhovali se do města i na sídliště.

Obavy co do počtu většinové společnosti jsou v sedmi tisícovém městě cítit na každém kroku.

O situaci ve městě svědčí i facebooková stránka Za bezpečné Tanvaldsko. Lidé si tam vyměňují své názory na to, zda je v regionu bezpečno. Příspěvky zároveň dokumentují, jak se nálada ve společnosti pomalu mění, a to zejména ve světle nedávných událostí v Rumburku nebo Varnsdorfu.

Co bude dál?

„Ve městě je zatím klid, ale střelba je mezi lidmi tématem číslo jedna. S tím jsou spojené obavy, co bude dál. Nyní čekáme na rozhodnutí státního zastupitelství,“ řekl starosta Tanvaldu Petr Polák. Ve městě navíc skončilo i nízkoprahové Centrum pro děti a mládež ze sociálně vyloučených lokalit. Krajský úřad ukončil spolupráci s provozovatelem, Libereckým romským sdružením, po upozornění ministerstva práce.

„Spolupráci jsme ukončili z důvodu nehospodárného vynakládání peněz na sociální služby. Ohrozilo to uskutečnění celého projektu, který potrvá do konce února 2013,“ zdůvodnil Pavel Petráček, člen Rady Libereckého kraje pověřený řízením resortu sociálních věcí. Zároveň dodal, že v tuto chvíli kraj zvažuje další právní kroky a že probíhají výběrová řízení na jiného poskytovatele.

Služba by mohla být obnovena v březnu. Na klid a pořádek v Tanvaldu stále dohlíží i větší počet strážců zákona. „Ve městě jsme posílili policejní služby, policisté hlídkují i v noci, také spolu se strážníky,“ uzavřela mluvčí policie Suchánková.