Terasy Ještědu: výlet za poznáním

Hotel Ještěd zná jistě každý člověk žijící v blízkosti Liberce, ne všichni však znají jeho okolí. Zveme na výlet po naučné stezce zvané Terasy Ještědu. Cesta je dlouhá deset kilometrů.

První naučná stezka na Ještědském hřebenu začíná i končí na sedle Výpřež, někteří mohou toto místo znát pod názvem Tetřeví sedlo. Pěší výlet bude trvat zhruba tři hodiny. Cestou se turisté dozvědí mnoho zajímavostí na dvanácti informačních tabulích.

„Stezka je zaměřena především na geologii a geomorfologii Ještědského hřbetu, okrajově seznamuje s vegetací a zvířenou jeho centrální části,“ prozradila referentka oddělení městského informačního centra Agáta Poláková.

Historie a geologie

Dále se při návštěvě Teras Ještědu lidé seznámí i s historií lanovky nebo s historií chat, hotelů i pomníčků. Jedna z tabulí je věnována i spisovatelce Karolíně Světlé, která pobývala v rodišti svého manžela ve Světlé pod Ještědem.

Trasa provází po nejzajímavějších skalních útvarech Ještědského hřebene. „Vede z Výpřeže na vrchol Ještědu a odtud po hřebeni přes Černý vrch na Pláních, odkud se po takzvané Dělané cestě vrací kolem Červeného kamene a Kamenných vrat zpět,“ dodala Poláková. Základní okruh je dlouhý deset kilometrů. Do trasy se počítá i odbočka od chaty Ještědka na vrchol hory. Není do ní však zahrnutá krátká odbočka, která výletníky zavede přímo k nejhezčímu skalnímu útvaru na Ještědu. Jedná se o Kamenná vrata, úzkou skalní bránu z křemence.

Jak se dostat ke stezce?

Pokud budou mít lidé zájem projít si tuto trasu, není nic jednoduššího než sednout na autobus na autobusovém nádraží v Liberci a nechat se dovézt až na Výpřež. Zde se seznámí s celou trasou díky panelu se základními informacemi o stezce. Z Liberce sem jede dálkový bus, který dále pokračuje do Stráže pod Ralskem nebo na Český Dub. Na výlet se bez problémů dostanou i o víkendu, protože i v neděli sem jede mnoho spojů. Turisté vlastnící motorové vozidlo si můžou k začátku stezky dojet i autem, které si zaparkují přímo na parkovišti na Tetřevím sedle.

Kdo si chce udělat výlet trochu delší, může dojet tramvají číslo tři z Fügnerovy ulice do Horního Hanychova, odkud se na Výpřež dostane pěšky po modré turistické značce.

Tato cesta je dlouhá necelé tři kilometry a vede do kopce. Další možnou variantou je výlet lanovkou z Horního Hanychova na Ještěd, odkud se na Výpřež dostanete po červené turistické značce. Tato trasa vede z kopce a je necelý kilometr dlouhá.

Název pochází z doby, kdy v Podještědí jezdili formani. Na tomto místě vypřahali přídavné koně, které si najali pro snadnější překonání strmého kopce. Starší je však název Tetřeví sedlo. To zase připomíná, že zde tokali tetřevi.