Tokijští vědci sestrojili neskutečně rychlé „Wi-Fi“

internet, ilustrační foto

internet, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ještě pár let a bezdrátová data začnou svítit. Při honbě za ještě vyššími přenosovými rychlostmi a nezaplněným frekvenčním pásmem experimentují inženýři z mnoha institucí i s elektromagnetickým vlněním s frekvencí nad 300 GHz. To už se dostáváme z oblasti mikrovln (3 až 300 GHz) do infračerveného záření (300 GHz až 400 THz).

miniaturní japonský terahertzový modulminiaturní japonský terahertzový modul | Zive.czMiniaturní japonský terahertzový modul(Ars Technica, BBC)

Posledním příspěvkem je experiment techniků z Tokia, kteří sestrojili miniaturní bezdrátový modul, který pracuje ve frekvenčním pásmu 300 GHz až 3 THz. Díky těmto vysokým frekvencím během experimentu dosáhl až na přenosovou rychlost 3 Gb/s. Podle vědců by však tato technologie mohla dosáhnout až na pohádkových 100 Gb/s.

elektromagnetické spektrumelektromagnetické spektrum | Zive.czElektromagnetické spektrum (Wikipedie)

Terahertzové „Wi-Fi“ má do praxe ještě hodně daleko, bezdrátové sítě se ale budou rozhodně zrychlovat, už teď je totiž v přípravě nový standard 802.11ac, který v 5GHz pásmu nabídne teoretické přenosy až 1,3 Gb/s, a 802.11ad WiGig, který by v pásmu 60 GHz mohl při přímé viditelnosti teoreticky dosáhnout až na 10 Gb/s.

Právě podmínka přímé viditelnosti však bude se vzrůstajícími frekvencemi, které už zasahují do oblastí IR, stále ožehavější problém. Terahertzový bezdrátový internet by se tak tedy mohl hodit spíše do velkých serveroven a openspaců, ne do členité domácnosti s mnoha místnostmi. Za odměnu nabídne extrémní rychlosti a nelicencované pásmo, o které telekomunikační úřady nestojí.