TOP 09 požaduje novou soutěž na budovu radnice Prahy 7

Opoziční TOP 09 požádala o prověření technického a právního stavu budovy Merkurie, kde má stát radnice Prahy 7. Vlastník objektu však na požadavek údajně nereagoval. Vedení Prahy 7 by proto nemělo provádět jakákoli závazná rozhodnutí v případu nového sídla městské části. „Jako opoziční strana zásadně nesouhlasíme s dosavadním způsobem výběru sídla nové radnice, apelujeme na starostu a koaliční strany, aby tento netransparentní způsob výběru byl zrušen a byla vypsána nová regulérní soutěž,“ uvádí TOP 09.

Zastupitelstvo Prahy 7 bude na následující schůzi podle TOP 09 projednávat nabídku společnosti Baram Invest, která budovu Merkurie radnici nabízí jako své budoucí sídlo. Administrativní budovu prý nabídla za podivných okolností těsně před dubnovým jednáním zastupitelstva. „Jde o stejnou budovu, která byla nabízena městské části ještě před několika týdny za 845 milionů korun skutečným vlastníkem, společností Argentinská 38. Nabídka Baram Invest je za 390 milionů korun s platností do 20. června 2012 (stejný den, kdy má jednat zastupitelstvo MČ Praha 7). Cena stejné budovy se tak během několika týdnů snížila téměř o půl miliardy korun,“ vyčísluje TOP 09.

TOP09 považuje uvedenou změnu nabídky vzhledem k nedostatku informací za podezřelou. „Je velmi podivné, že nyní totožnou budovu nabízí neznámá společnost Baram Invest a za zcela odlišnou částku. Zcela normální to podle nás skutečně není. Kromě ceny a subjektu je zarážející také načasování. Nabídka je datována na pátek 20. 4. 2012, tudíž jsme byli opět na zastupitelstvu zaskočeni, protože zmíněná nabídka nám byla předána až těsně před zastupitelstvem v balíku dalších návrhů a informací,“ popisuje zastupitel Prahy 7 za TOP 09 Richard Lehmann.

Podle Lehmanna byla v původní nabídce společnosti Argentinská 38 zahrnuta výměna fasády celé budovy. Spekulovalo se také o přítomnosti azbestu v prvcích fasády. „Nedokážu posoudit, zda rozdíl jsou nutné náklady na rekonstrukci fasády a další drobné rekonstrukce. Podle mého laického názoru je částka 390 milionů korun nepřiměřená. Což vede k otázce, proč byla původní cena stanovena na 845 milionů Kč,“ doplňuje. Další zastupitelé TOP 09 říkají, že nová nabídka za 390 milionů u zcela totožné budovy je s ohledem na budoucí nutné technické zásahy absolutně nerealistická, až nedůvěryhodná.

Od počátku se také hovoří o nejasné vlastnické struktuře u budovy Merkurie. „Společnost Argentinská 38, která je dle rejstříku vlastněna z většiny rakouskou společností REWO Holding GmbH, je podle všeho jednoúčelová společnost, jejíž náplní je pronájem nebo prodej zmíněné budovy. Vazby se nám však nepodařilo rozklíčovat až ke skutečnému vlastníkovi. Dokonce se objevily informace, že společnost Real 8, která se ve vlastnické struktuře této budovy také figuruje, zastupovala společnost, kterou vyšetřovala protikorupční policie,“ vysvětluje zastupitel Prahy 7.

Vazba společnosti Baram Invest na skutečného vlastníka budovy Merkurie z nabídky nevyplývá a opoziční zastupitele to vede k otázce, proč společnost Argentinská 38 při tak velké transakci zastupuje společnost, která se zabývá dle rejstříku pronájmem nemovitostí. „Pokud nebudou všechny nejasnosti týkající se nabídky společnosti Baram Invest a budovy Merkurie vyjasněny, nebude provedena důkladná technická a právní kontrola budovy a bude se dále pokračovat v jednání směřujících k prodeji budovy Merkurie za 390 milionů korun, bude TOP 09 nucena použít zákonných prostředků ke zjištění podrobností chystané transakce a její zákonnosti, neboť vedení radnice MČ Prahy 7 a prodávající společnost se k žádným dotazům nevyjadřuje,“ upozorňuje TOP 09. Již nyní jsou připraveny podněty k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a podnět k prošetření celé chystané transakce Útvarem pro odhalování korupce a finanční kriminality SKPV, které budou podány v případě, že vedení radnice MČ Prahy 7 bude dále pokračovat v mlčení ohledně této kauzy.