Továrna žije podle taktu. Každou minutu z pásu sjede Fabia

Než se z kusů plechu a motoru stane auto, projdou díly několika provozy. Týdeník Sedmička byl při tom.

Hlavním náčiním tam není kladivo, ale logistika. Vládnou tam roboti a na vyleštěnou podlahu se bojíte šlápnout.

Huť a motorárna

Skříň převodovky, kování vačkového či klikového hřídele, hnací hřídel pro převodovku. Všechny tyhle věci vyrábějí dělníci v části závodu, kterému se říká hutě. Musejí být velmi opatrní. Teplota roztaveného kovu je šest set padesát stupňů Celsia.
Ve vlastní, oddělené hale motorárně si firma vyrábí do aut také jejich srdce – motory. Výroba každého trvá asi tři hodiny. Tvoří jej šest set padesát součástek. Motorárna má benzinovou linku pro motory 1.2 R3 a 1.2 TSI a druhou linku pro finální montáž dieselových motorů z koncernu Volkswagen. Startuje se jen pět procent motorů, první opravdové nastartování přijde až později, při montáži. Výroba motorů zaměstnává stejné množství lidí jako výroba převodovek.

Lisovna

Tam dostanou uši zabrat. Hluk je značný. Lisují tam díly pro většinu modelů. Pozinkovaný plech čeká v rolích až z něj nastříhají části karoserie. Pro všechny modely se používá stejný druh plechu s různou tloušťkou od 0,6 do dvou milimetrů. V největších rolích jsou až čtyři kilometry plechu, které váží třicet tun. „Denně se spotřebuje až tisíc tun plechu, přičemž čtyři kilometry plechu stačí na jedenapadesát karoserií Fabie,“ říká Vítězslav Pelc z tiskového oddělení Škodovky. Plech se dováží z Rakouska a Německa. Raznice, které jsou barevné, si Škodovka vyrábí v nářaďovně. Podle barvy se pozná, pro jaký model slouží. Fialové patří k Octavii, béžové k Yeti a modré k Fabii. Díly karoserie vyrábějí čtyři lisy, dva transferové a dva přísavkové. A jak rychle pracuje ten přísavkový? Dokáže vylisovat třeba dvacet bočnic za minutu. Jednotlivé díly zpracovávají ruční a automatické linky. Obsluha nepracuje manuálně, ale hlídá počítače. Hotové výlisky putují do meziskladu.

Svařovna

Než začne škodovka vypadat jako auto, je třeba dát dohromady kolem čtyř set dílů a spojit téměř čtyři tisíce svářecích bodů. Ve svařovně pracují stovky robotů. Sestavují části karoserie. Vypadají jako živí. Robot přesně ví, jaký typ auta k němu dorazil, kam se musí natáhnout, kde vytvořit v roji jisker svar a jak na to správné místo dosáhnout. Střecha a bok auta se svařují laserem. Je to úzký spoj, přes který není třeba dávat lištu. Než se z vylisovaných plechů stane karoserie trvá to osm hodin. Konstrukce pak míří do lakovny.

Lakovna

Lakování je vůbec nejdelším procesem v celé výrobě auta. Než se začne stříkat barva je potřeba karoserii odmastit. „Lakování trvá celkem jedenáct hodin,“ říká Pelc. Na karoserii se nanáší pět až šest vrstev. Každá musí dobře uschnout při teplotě sto dvacet až sto osmdesát stupňů. Na jednu karoserii je třeba osm kilo barvy.

Montáž

V montážní hale, jejíž linka je dlouhá přesně 561 metr, je v podstatě ticho. Každé tři metry stojí na lince skelet budoucí škodovky. V Boleslavi denně vyrábí osm set Fabií ve dvou směnách a 470 Octavií ve třech směnách. Před montáží musí dělníci odstranit dveře, aby se lépe dostali dovnitř. Na každou kapotu pak nalepí papír neboli rodný list, na kterém jsou specifikované různé díly. Každý pracovník má u pasu razítko, které po každém úkonu natiskne do dokumentační knihy. Továrna ho uchovává patnáct let. A proč mají skelety samolepky na bocích a látkové sukýnky? „Chrání karoserii před poškozením. Jsou v podstatě na kritických místech, a jsou tam proto, aby nedošlo k poškrábání, když se montují jednotlivé díly. Je to jeden z prvních úkonů na montážní lince,“ vysvětluje Pelc.
Jeden tým obslouží asi deset metrů linky se třemi karoseriemi, je v něm až dvanáct lidí. Mezi dělníky tam převažují muži, žen je deset procent. Rychlost výroby udává takt. Ten je takový, v jakém intervalu sjíždí auto z linky. Pokud se vyrábí osm set Octavií denně, takt je dvě minuty. „V nižším plánu je tři minuty, u Fabií je to minuta,“ říká jeden z mistrů na montáži. Každou minutu je hotová Fabia a každou třetí Octavia.

Svatba

Je to nejdůležitější okamžik montáže. Svatbou se rozumí spojení karoserie s podvozkem, neboli montáž motoru. Společně s ním se namontují nápravy, výfuková soustava a další díly. Nakonec se přidávají kola, sedadla a volant. Dělníci pak auto poprvé nastartují.

Polygon

Z linky jede auto na zkoušku vodotěsnosti. Škodovka je výjimkou mezi automobilkami, ostatní ho nemají. Pak vyráží na testovací dráhu, polygon. Jeden řidič vyzkouší čtyřicet aut denně. Ta pak čekají na parkovišti. Seřazena jsou podle zemí, kam poputují.

7 krát o Škodovce

1. Loni automobilky v Česku, tedy Škoda, Hyundai a TPCa vyrobily 970 tisíc aut, z toho Škodovka 684 226. Nejvíce Octavie, modelu Roomster bylo přes 47 tisíc a modelu Superb téměř 45 tisíc.

2. Firma škoda Auto se podle společnosti HayGroup umístila v soutěži Zaměstnavatel roku 2010 na druhém místě.

3. Automobilka má tři závody – Mladou Boleslav, Kvasiny a Vrchlabí. Dohromady mají rozlohu přes tři kilometry čtvereční.

4. Pro značku pracuje skoro 25 tisíc lidí, v Boleslavi téměř 19 tisíc. Nejpočetnější věkovou skupinou jsou lidé mezi 31 a 40 roky.

5. Z továrny loni vyjelo přes 11 tisíc modelů Škoda Yeti, nejoblíbenějším autem s pohonem čtyř kol podle časopisu Automagazín.

6. Škoda Auto letos v květnu prodala 65 349 aut, což je nový rekord měsíce. Proti roku 2009 je to nárůst o deset procent. Letos již firma prodala 307 427 vozů, o 16,6 procenta více než loni.

7. Vysokou úroveň bezpečnosti práce dokládá nízký index úrazovosti, 1,6 v roce 2009. Jde o počet úrazů na 1 milion pracovních hodin.