Trh s byty v Karlových Varech stojí. Díky přemrštěným cenám

Sháníte byt ve Varech? Není problém si z nabídky vybrat. Požadované ceny jsou ale jak z jiného světa. Obchody se v podstatě nehýbou.

I to je jeden z průvodních jevů současné ekonomické situace. Někteří jí říkají krize, jiní ekonomická recese. Bez ohledu na používaný výraz ale ti, kdo by čekali, že ceny bytů klesnou a budou snáze dostupné, jsou zklamaní.
Nové byty pro zdejší obyvatele se nestaví. Byty v již dříve rozestavěných domech jsou určené spíše pro movitější zákazníky a i ty se prodávají spíše hlemýždím tempem. Řadu plánovaných staveb nových bytů investoři v tuto chvíli uložili do šuplíků.

Nové byty

Na návštěvní dny do prosince a také na vestavěné skříně zdarma láká zájemce o nový byt transparent na dokončovaných domech na Čertově ostrově. Podle toho by se zdálo, že společnosti JTH Group, která je investorem výstavby, se nedaří až tak bez problémů celkem 164 bytů rozprodat.
„V současné době máme prodaných 111 bytů. Zájemci jsou smíšení, jsou mezi nimi i Karlovaráci. Kolik je ale cizinců a odkud, o tom přehled nemám,“ říká obchodní ředitelka Helena Plešmídová.
Ceny bytů (34 – 237 metrů čtverečních) se pohybují v rozmezí od 37 000 do 55 000 korun za metr. Podle Plešmídové se v Karlových Varech zájem lidí o nové byty nevychyluje ani k lepšímu, ani k horšímu.
„Staví se pro movitější klientelu, do dnešní doby téměř výhradně rusky hovořící. Pokud dnes cena přesahuje hranici zhruba pětapadesáti tisíc korun za metr čtvereční, je to cena pro speciálního kupce. To je osoba, která se sem jezdí léčit. To podtrhuji. Jinak si může koupit byt v Dubaji nebo Egyptě. Ale pokud se sem vrací opravdu kvůli léčení, pak si takový byt koupí. Žije ale jinde,“ vysvětluje Martin Lojda, šéf společnosti Loyd Reality.
„Pokud bude cena do pětapadesáti tisíc korun, zhruba do dvou tisíc euro za metr, může takový byt koupit Američan, Němec, někdo z Prahy, kdo je na tom dobře. Chce tu mít buď druhý domov nebo se sem přestěhovat. Ale při této ceně jde i tak o něco „lepšího“. Něco jiného jsou obytné okrsky nebo satelity. Tam by cena měla být v průměru kolem čtyřiceti tisíc korun za metr,“ říká Lojda.
Díky současné situaci na trhu je zatím odložená výstavba 460 nových bytů ve vilách v katastru města nebo výstavba sedmi domů s 284 byty v Tuhnicích. V Mezirolí stojí řada rozestavěných rodinných domů, stavba se nehýbe z místa. V okolí Karlových Varů je řada volných pozemků, do stavby se však nikdo nehrne.

Starší byty

„Do Varů dojíždím do práce. Proto, i z jiných důvodů, jsem se sem chtěl přestěhovat. Moje finanční podmínky jsou omezené a ceny bytů takové, že jsem vůbec nepočítal, že bych byt kupoval. Hypotéku si brát nechci, nechci se stát otrokem tohohle systému. Radši budu platit za podnájem, než se upsat na třicet let a splácet byt v paneláku,“ svěřuje se třiatřicetiletý Jan Horna. Nakonec se mu díky šťastným okolnostem podařilo pronajmout si od známých garsonku.
„Dnes byt prodá jen ten, kdo prodat musí. Například se potřebuje stěhovat a z ceny sleví. Ale kdo prodat nemusí, bude čekat. Je ale otázka, jestli v budoucnu, až se situace obrátí a zlepší, dostane cenu, kterou dnes za byt chce. A kupuje jen ten, kdo vidí, že kupuje za dobrou cenu, to znamená za cenu odpovídající roku 2006. Celkově ale obchody víceméně stojí,“ přibližuje Lojda.
Proč se tedy v nabídkách objevují byty, které jsou dnes neprodejné? „Myšlení lidí má velkou setrvačnost a myslí si, že finanční situace není tak špatná. V tom je utvrzují různí „odborníci“, kteří tvrdí, že pád ekonomiky se zastavil. Ekonomika se ale stále propadá. Je třeba, aby se trh s realitami urychleně dostal do normálních cenových relací,“ zamýšlí se Ivan Žikeš, šéf společnosti Recom Reality a viceprezident Asociace realitních kanceláří České republiky.
„Projevuje se tu výrazný vliv nekvalifikovaných realitních zprostředkovatelů, kterých je obrovské množství. U nás nemusí mít na tuto činnost licenci. Naše kancelář nabírá k prodeji jen takové byty, které se dnes dají prodat. Prodejci, kteří mají jen IČO, mobil a auto, berou ale všechny nabídky. I takové, že vezmou byt, za který chce někdo dva miliony, ale reálná cena je milion tři sta tisíc,“ objasňuje Lojda.
Dá se čekat, že byty se stanou časem přece jen dostupnější. Někteří zjistí, že za vysněné ceny je opravdu neprodají a sleví. Jiní budou mít problém splácet hypotéku. „Budou exekuce, budou dražby, i spousta osobních tragédií,“ stručně předpovídá Žikeš. Není důvod si myslet, že jeho pohled je zbytečně „tmavý“. Současný stav předpovídal již před více než dvěma lety.