Trhy: opravdová vůně zeleniny
Páteční dopoledne na náměstí Starosty Pavla už zase patří zelinářům, zemědělcům a výrobcům čerstvých domácích produktů. Začala další sezona kladenských farmářských trhů. Potrvá do konce října.
Farmáři „na dračku“
„Věříme, že zájem lidí umožní, abychom je na téměř nevyužívaném náměstí pořádali pravidelně,“ řekla organizátorka Jaroslava Benešová.
Od začátku září se v Kladně trhovci objevili zatím dvakrát. Řada tamních obyvatel však připouští, že ve všední den dopoledne na nákup většinou nemají čas. „Škoda, že se trhy nekonají v sobotu nebo v neděli. Přes týden bývám v práci,“ posteskla si třiatřicetiletá Andrea Dvořáková.
Vedení kladenské radnice o požadavcích zákazníků ví. Přesto jim zatím nemůže vyhovět. „Jsme jen spolupořadatelé. Je pravda, že poptávka organizátorů podobných trhů po farmářích i jiných malovýrobcích je dnes velká. Prodejce je dost složité do Kladna přilákat a také je tam udržet,“ vysvětlil Vilém Frček z tamního magistrátu.
„Zájem nás těší“
Se začátkem nové sezony kladenských trhů jsou obchodníci spokojení.
„Zatím to jde. Zájem lidí je slušný,“ řekla mladá dívka prodávající semínkový chléb z Alrichova pekařství v Červeném Újezdě. Prodej čerstvé zeleniny, ovoce a jiných domácích výrobků těší i odborníky.
„Zboží, které lidé na trzích pořídí, je zaručeně čerstvé. K zákazníkům se dostane jen krátce poté, co jej zemědělci otrhají ze stromů či vyndají ze země,“ upozornil šéfkuchař a provozní sítě mexických restaurací La Paz a Puerto Libre Ladislav Novák. Ten se v pátek vydal na ná Ladislav Novák, kterého týdeník Sedmička vyzval, aby posoudil nabídku pěstitelů.
„Dalším plusem je, že farmáři nepoužívají umělá hnojiva. Ovoce a zelenina rostou bez chemických přísad. Je to znát na chuti i vůni,“ podotkl Novák.
Kromě produkce ovoce a zeleniny ho na trzích zaujalo i čerstvé pečivo a na dálku vonící uzeniny. „Pečivo chutná stejně jako domácí. To samé platí u uzenin. Výrobci masu dávají dostatek času, aby uzrálo a bylo chutnější i zdravější,“ podotkl Novák.
Při nákupu podle něj nehraje velkou roli ani cena nabízeného zboží. „Lidé si myslí, že na trzích například za zeleninu zaplatí přemrštěné sumy. Ceny jsou ale podle mého názoru příznivé. Nikdo nemusí mít strach, že je zboží od farmářů předražené,“ upozornil Novák.
Potvrdil to i malý průzkum týdeníku Sedmička. Například brambory bylo možné od trhovců koupit za osm až čtrnáct korun za kilogram. Tato cena je obvyklá i u jiných prodejců.
Obchodní řetězce, soupeři trhovců, ale poskytují širší sortiment.
„Vždy záleží na sezoně, ale ovoce a zeleninu dovážíme například i z Turecka a Jižní Ameriky,“ řekl Michael Šperl ze společnosti Kaufland. O zboží se podle něj zaměstnanci obchodu pečlivě starají. „V prodejnách plody několikrát denně kontrolují,“ dodal Šperl.