Turecko přitvrdilo, před volbami blokuje i YouTube

Sídlo YouTube

Sídlo YouTube Zdroj: CC BY-SA 2.0: jm3

Turecko dnes vystupňovalo boj proti opozici prostřednictvím médií a internetu. Nejprve odebralo celostátní licenci televizní stanici Kanaltürk, která je známá svou kritikou tamního premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, pak zablokovalo internetový videoportál YouTube, na němž lidé umísťují soubory videí i zvukových nahrávek.

Turecko přitvrdilo ve své válce proti komunikačním a informačním prostředkům jen několik dní před klíčovými obecními volbami, které se uskuteční tuto neděli. Vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) chce hlasování opět vyhrát a Erdogan se již dříve nechal slyšet, že pokud se tak nestane, odejde z politiky.

Nejvyšší rada pro rozhlasové a televizní vysílání se při odebrání licence odvolávala na rozhodnutí soudu z roku 2010, uvedl Fatih Karaca z mediální společnosti, která televizi provozuje. Podle něj jde ale o rozhodnutí, které je politicky motivované. Televize totiž bývala často spojována s velkým Erdoganovým protivníkem, umírněným islámským duchovním Fethullahem Gülenem, který žije ve Spojených státech. Stanice Kanaltürk může nyní vysílat jen regionálně.

Turecká vláda dnes nařídila zablokovat i platformu YouTube, a to jen týden poté, co totéž učinila s mikroblogovou sítí Twitter. Podle tureckých médií přistoupily úřady k tomuto kroku po tom, co se do okruhu YouTube dostala nová tajná nahrávka poškozující vládu. YouTube je ale zatím navzdory nařízení v zemi dostupný.

Tureckou vládou otřásá v posledních měsících obrovský korupční skandál. Erdogan tvrdí, že celý případ je rozsáhlým spiknutím proti jeho kabinetu a hlavně proti němu samotnému. A za spiknutím prý stojí právě jeho rival Gülen, jehož stoupenci měli vždy blízko k policii a justici.

Na internetu se už dříve objevila nahrávka, v níž údajně Erdogan radí synovi, jak ukrýt nashromážděné miliony. Nyní se na YouTube objevilo video, na kterém šéf tureckých tajných služeb hovoří s ministrem zahraničí a velitelem armády o případné vojenské intervenci v sousední Sýrii.

Erdogan odsoudil únik nahrávky jako „opovrženíhodný“. „Je to ohavný, zbabělý a nemorální čin,“ dodal Erdogan během předvolební kampaně v Diyarbakiru na jihovýchodě země. Kontroverzní opatření proti internetu kritizuje nejen Západ, ale i turecká justice. Ve středu nařídil turecký soud blokádu Twitteru ukončit. Telekomunikační úřad má 30 dní na to, aby buď obnovil twitterové spojení, anebo se odvolal.