Turnov zve na výstavu sladkostí

Komu chutná čokoláda, neměl by si nechat ujít výstavu v Muzeu Českého ráje v Turnově. Potrvá do konce ledna.

Mléčná, bílá, hořká a řada dalších. Čokoláda. Někomu se při vyslovení tohoto slova sbíhají sliny, pro jiného je to nepotřebná sladkost. Kdo bez čokolády nemůže být, měl by navštívit výstavu v Muzeu Českého ráje v Turnově. Začala ve čtvrtek 10. listopadu.

S nápadem uspořádat výstavu čokolády přišly před časem Muzeum a Pojizerská galerie v Semilech a později Krkonošské muzeum. „Prvotní myšlenka se však zrodila v Bruntále. Ve všech těchto muzeích slavilo téma čokolády velký úspěch, na který se pokusíme navázat. V Turnově se navíc výstava o čokoládě objeví jako závěrečný výstavní počin letošního roku. Nabízí se tak velmi lákavé spojení čokolády s tematikou Vánoc,“ představuje zrod myšlenky kurátorka turnovského muzea Lenka Tvrzníková.

K největším lákadlům výstavy patří čokoládové výrobky cukrářů z okolí. Návštěvníci se mohou podívat do dobové cukrárny se všemi nezbytnými rekvizitami i do vánočně laděného měšťanského interiéru se staročesky ozdobeným vánočním stromečkem. Atraktivní bude také historický přehled vývoje obalů čokoládových výrobků. Při pohledu na ně si lidé všech věkových skupin vzpomenou na důvěrně známé a pro danou dobu typické čokoládové pochoutky.

Zpět do historie

„Kromě ústředního tématu čokolády nabídneme návštěvníkům také oddíl věnující se dalším sladkým pochoutkám - medu, perníku a cukru. Potěší je určitě i krásné včelíny, které nám půjčilo muzeum v Železnici. Dále uvidí, jak vypadala cukrová homole a sekáček, kterým z ní naše babičky oddělovaly cukr, dozvědí se také, že pro nás již zcela běžný kostkový cukr je domácím vynálezem cukrovaru v Dačicích,“ zve Tvrzníková.

Největší pozornost bude podle ní ale stejně věnována čokoládě. „Výstava nabídne informace o její výrobě i historii toho, jak ji lidé jedli. Podíváme se několik století nazpět, abychom zjistili, že čokoládu přivedli na svět domorodí obyvatelé Mexika a Střední Ameriky - Olmékové, Mayové a Aztékové. Návštěvníci uvidí, jak vypadají nejen kakaové boby, ale také samotné plody kakaovníku. Dozvědí se, jak správně ochutnávat čokoládu. Nabídneme půvabné historické formy na odlévání čokolády i nostalgií dýchající, několik desetiletí staré plechové dózy a obaly od čokolád a bonboniér,“ popisuje kurátorka.

Doprovodný program

Pro návštěvníky je připraven i bohatý doprovodný program. Při samotném zahájení výstavy vystoupil Jazz Kvintet Turnov a lidé mohli čokoládu ochutnat v podobě čokoládové fontány. Ve čtvrtek 17. listopadu od deseti do tří odpoledne si každý může vyzkoušet takzvanou čokoládovou dílnu, v níž je pro dámy připravena pleťová maska z lahodné čokolády a informace o kosmetickém využití této pochoutky. Děti mohou ochutnat figurky a další pamlsky. Návštěvníci si vyzkoušejí, jak se pracuje s čokoládou, ozdobí si svou vyrobenou laskominu a zabalí si ji jako arabesku do jemného papíru.

„Další program, opět věnovaný čokoládě a zároveň laděný vánočně, je připraven na 9. prosince, kdy vedle ochutnávky výběrových pamlsků připravujeme také doprovodný kulturní program. Vystoupí dětský folklorní soubor Špalíček z Lomnice nad Popelkou s vánočními koledami, v Kamenářském domě se pak ve stejný den mohou lidé zúčastnit výtvarné dílny se Zdeňkem Bukáčkem, nositelem prestižního ocenění Nositel tradice lidového řemesla, a odnést si vlastnoručně malovanou dřevěnou hračku,“ popisuje Tvrzníková.

Kdo si nenajde na návštěvu Muzea Českého ráje v Turnově čas ještě před vánočními svátky, může ji navštívit později. Potrvá až do konce ledna příštího roku.

Vstupné na výstavu je třicet korun pro dospělé a patnáct pro důchodce a děti. Návštěva čokoládové dílny stojí dvacet korun.

Turnovské muzeum do konce letošního roku dále nabídne výstavu na téma Turnov v letech 1785 až 2020.

Historie čokolády v Evropě

1519 - Španělé viděli na území Mexika, jak domorodci pijí kakao. Kakaové boby přivezli do Evropy.
1674 - V Londýně nabízejí čokoládu, která se dá kousat.
1828 - Van Houten patentuje čokoládový prášek.
1847 - V Anglii vzniká hořká čokoláda.
1875 - Ve Švýcarsku vzniká mléčná čokoláda.
1914 - Francouzská čokoláda Banania dodává energii vojákům v první světové válce.