Uchazečů o práci je v létě víc než jindy. Volných míst také

Letní brigády a sezonní práce vyhledávají každý rok spousty lidí. Nabídka je široká. Hodí se ale mít kontakty.

Prodávat zmrzlinu, sedět za pokladnou v supermarketu, roznášet jídlo a pití v restauraci nebo pomáhat ve skladu. I taková může být náplň letních prázdnin. V Pardubicích si každý rok hledají nějaké pracovní místo tisíce studentů.

Zaměstnání jim nabízejí desítky agentur, ale také pardubický úřad práce. „Loni jsme během léta vyvěsili více než 350 nabídek na brigády. Letošní čísla ještě nemáme, ale bude to podobné,“ potvrzuje ředitel Úřadu práce Pardubice Petr Klimpl.

Čím víc peněz, tím líp

Největší poptávka je po práci, která není fyzicky příliš náročná. Šikovní studenti si přes léto mohou vydělat slušné peníze prací s počítačem. A třeba i získat kontakty a praxi pro budoucí zaměstnání. „Sehnal jsem brigádu přesně takovou, jakou jsem chtěl. Pracuji jako webmaster a počítačový grafik u malé, začínající firmy. S penězi, které dostávám, jsem spokojený,“ říká jednadvacetiletý student Radek Tichý, kterému brigádu zprostředkovala jedna z agentur.

Měl štěstí. Podobná místa studenti většinou shánějí přes známé nebo se domlouvají na místech, kde už v minulosti pracovali. Agentury studenty posílají většinou do supermarketů.

„Nejčastěji zprostředkováváme práci v obchodních řetězcích. Doplňování zboží, práce na pokladně nebo náklad a výklad zboží z kamionu. Často také nabízíme úklidové a různé manuální práce,“ potvrzuje pracovnice jedné z agentur Eva Huková.

I u brigády je nejdůležitější výdělek. „Čím více peněz, tím větší zájem. Nejvíce zájemců je u nás o nakládku a vykládku zboží z kamionu. Práce je to sice fyzicky náročná, ovšem je dobře placená,“ dodává Huková.

Ženy za pultem

Práce v supermarketech vyhovuje především dívkám. Náročnou manuální práci rády přenechávají mužům. I když ne každá je za pokladnou spokojena. „Měla jsem nabídku od kamarádky, že bych mohla pracovat s ní na úřadě. Bohužel to celé krachlo pár týdnů před prázdninami. Bylo pozdě shánět nějakou dobrou brigádu. Zbyla poslední možnost. Jít do supermarketu, tam mě hned dali na pokladnu. Nebaví mě to, ale je to pořád lepší než nic,“ tvrdí devatenáctiletá studentka Martina Krátká z Chrudimi.