Upadli na chodníku a chtějí bolestné

Plzeňské cesty v letošní zimě hodně klouzaly. O odškodnění za úraz zažádal oproti loňsku trojnásobný počet lidí.

Zima konečně pomalu opouští vládu nad Plzní, na zledovatělé a zasněžené chodníky ale někteří Plzeňané jen tak nezapomenou.

„Šli jsme na Doubravce po zasněžené cestě. Manžel na chodníku uklouzl a upadl přímo na hlavu,“ vzpomíná na nešťastný lednový okamžik paní Eva z Plzně. Nenápadný pád měl ale pro staršího muže téměř fatální následky: bezvědomí, otřes mozku a poranění krční páteře. A také ztrátu naslouchátka a rozbité brýle. Na doporučení obvodního úřadu teď žádají manželé odškodné.

„Bylo nám řečeno, že můžeme v tomto případě požadovat náhradu vzniklé škody, Je ale pravda, že v dané chvíli se chodník nedal bez sněhu udržet, stále sněžilo,“ uznává manželka zraněného muže.

Je na vině zákon, či sníh?

Nebyli jediní, během zimních měsíců zažádalo na čtyřech velkých městských obvodech o odškodnění za úraz na obecních chodnících šestačtyřicet lidí. Proti loňské zimě je to trojnásobný počet, tehdejší statistiky se zastavily na čísle patnáct. Jedním z důvodů je nesporně platnost novely zákona, která rozšířila odpovědnost obvodů za chodníky, o které se dřív starali majitelé přilehlých nemovitostí.

Úředníci na obvodech ale odmítají hlavní příčinu v novele a poukazují na větší počet mrazivých dní a sněhových přeháněk.

„To navýšení spíš souvisí s letošní delší zimou, která byla celkově náročnější na údržbu chodníků,“ podotýká tajemnice ÚMO Plzeň 1 Helena Řežábová. Zraněný muž už má odškodnění včetně bolestného vyčíslené, obvody se ale o útok na vlastní pokladnu bát nemusí. Pro tyto případy mají uzavřené smlouvy s pojišťovnou.