Úřad práce varuje. To nejhorší teprve přijde

Jen několik let zbývalo panu Františkovi z Hořovic do důchodu. V září ale skončila firma Intos, kde pracoval. Šel na úřad práce.

V evidenci úřadu skončili i jeho kolegové ze žebrácké společnosti Intos. „Šel bych do předčasného důchodu. Ale přišel bych tak o hodně peněz,“ řekl osmapadesátiletý dělník, který si nepřál zveřejnit své jméno. Věří, že se mu podaří nějakou práci najít, byť v jiném oboru. V nejhorším případě bude střídat brigády.
Stejný osud postihl i dalších 160 zaměstnanců žebráckého Intosu, které končící firma propustila. „Zůstalo tam jen asi deset lidí,“ tvrdil pracovník bezpečnostní agentury, která objekt hlídá. „Občas se tu někdo zastaví a ptá se na práci, ale je to marné,“ dodal. Radnice v Žebráku v souvislosti s dosud největším propouštěním na Berounsku problémy nezaznamenala. „Určité obavy jsme měli, ale nenaplnily se. Nikdo se na nás neobrátil s nějakou prosbou o práci. Vím, že někteří lidé sehnali práci jinde. Ze Žebráku jich tam pracovalo asi šedesát, ostatní sem dojížděli z okolí,“ řekl žebrácký starosta Daniel Havlík.

Pomohou inzeráty

Většina propuštěných šla ihned na berounský úřad práce. „Od 1. do 5. října jsme přijali více než stovku lidí z bývalého Intosu,“ řekla ředitelka berounského úřadu práce Lenka Šmídová. Nejtěžší je situace pro lidi v předdůchodovém věku. „Měli by slevit ze svých požadavků anebo přijmout brigády. Před svátky je nabízí například společnost GZ Digital Media. Je dobré sledovat inzeráty,“ radila Šmídová.
Několik desítek lidí mělo štěstí. Od začátku října nastoupili v sousedních firmách Valeo a Mubea. „Přijali jsme kolem pěti lidí z Intosu. Šlo o zámečníka, elektrikáře a údržbáře. Byli to lidé vyučení v těchto oborech. Další někdejší zaměstnanci Intosu u nás pracují brigádně,“ podotkla Monika Doláková, vedoucí personálního oddělení společnosti Mubea. Podle ní je možné, že další jednotlivce ještě společnost zaměstná. Nepůjde ale o navyšování počtu zaměstnanců. „Bereme jen lidi na ta místa, která se uvolnila tím, že se naši zaměstnanci rozhodli odejít nebo šli do důchodu,“ řekla Doláková.

Počet volných míst klesá

V září se nezaměstnanost na Berounsku udržela na srpnových 6,1 procentech. Pracovníci berounského úřadu přijali a zaregistrovali 2906 uchazečů o práci. Nejhorší situace je v Suchomastech a okolí, kde je bez práce 9,7 procent lidí.
Najít práci je i na Berounsku stále obtížnější. Počet volných míst totiž neustále klesá. Ke konci září jich úřad práce nabízel jen 251. Loni jich bylo ve stejném období šestkrát víc. Zatímco tehdy na jedno místo připadal jeden uchazeč, v současnosti je to dokonce dvanáct zájemců. Podle Šmídové má ale Berounsko nejhorší období stále před sebou. Propouštění v Intosu se projeví až v říjnové statistice. Navíc hořovická tiskárna, která zaměstnává desítky lidí, uvažuje o ukončení činnosti. „Jedná s novým majitelem. Bude záležet na něm, jak se rozhodne. Verdikt by měl padnout na konci listopadu,“ řekla Šmídová.