Uruguayci už mají dost obdivu vůči jejich zemi

Montevideo - hlavní město Uruguaye

Montevideo - hlavní město Uruguaye

Lidový prezident žijící na statku, zákon o legalizaci marihuany, vstřícný přístup k menšinám či ekonomický růst. To jsou témata, která si svět v posledních letech zvykl spojovat s Uruguayí. Malá jihoamerická země, o níž se před pár lety téměř nepsalo, se pro mnohé rychle stala obdivovaným vzorem, který je hodno následovat. Mnozí Uruguayci ale mají této módy dost a upozorňují na špatné stránky života ve své zemi.

Stačí se podívat na letošní titulky médií: španělský El País nazval článek o Uruguayi „Země, která překvapuje svět“, zatímco oblíbený webový portál Buzzfeed publikoval široce sdílený text s titulkem „21 důvodů, proč byste se měli přestěhovat do Uruguaye“. Uznávaný časopis The Economist pak udělil třímilionovému státečku titul země roku 2013.

Zraky světa obrátil směrem do Laplatské nížiny José Mujica, který před pěti lety stanul v čele země. Jeho neformální oblékání, lidový slovník i úřadovna v prostém venkovském stavení se staly symboly, k nimž lidé v cizině obrátili své sympatie. Když v rámci své liberální politiky prosadil legalizaci marihuany a normy o právech sexuálních menšin či potratech a země navíc zažila hospodářsky růst, začalo být módní označovat Uruguay za ideální místo k životu.

Maják v Cabo PolonioMaják v Cabo Polonio

Řada místních lidí ale skutečnost vidí trochu jinak. „Realita není stoprocentně taková, jaká se dostává ven, stále tu máme chudobu, nezaměstnanost, zločinnost… Zvenčí to vypadá hodně dobře, ale jde o to, jak žijeme přímo tady,“ prohlásil obchodní zástupce jménem Washington, kterého prý překvapilo už to, jak svět začal obdivovat Mujicu.

„Závidí nám i některé sousední země. Ale je potřeba zlepšit řadu každodenních věcí, které mají co dělat se životem pracujících lidí nebo střední třídy, na kterou se podle mě trochu zapomíná,“ přidala svou námitku novinářka Alejandra. Podle ní svět vidí pouze pokrok ve věcech, které pro lidi nejsou takovou prioritou. Uruguayce ale prý zajímá spíše vysoká daňová zátěž či drahé nájmy v bytech.

Punta del EstePunta del Este

Sám prezident Mujica, který svému čerstvě zvolenému levicovému nástupci Tabarému Vásquezovi předá moc v březnu, připouští některé nedostatky, jež se jeho vládě nepodařilo odstranit. Zemi chybí kvalitní infrastruktura, roste počet násilných činů a klesá úroveň školství.

V ulicích rovněž nejsou nijak vzácné demonstrace zaměstnanců nespokojených s platovými podmínkami - v poslední době byli vidět třeba učitelé či popeláři, při jejichž stávce se topila metropole Montevideo ve 12.000 tun odpadků.

Uruguayci proto vzkazují světu: kdo sem přijede na návštěvu nebo se bude do „vysněné“ země rovnou stěhovat, musí se připravit na jiný než mediální obrázek.

Uruguayský prezident Jose Mujica - pro svoji skromnost jeden z nejpopulárnějších světových politikůUruguayský prezident Jose Mujica - pro svoji skromnost jeden z nejpopulárnějších světových politiků | Profimedia.cz

Přes tuto kritiku zůstává Mujica na konci svého mandátu velmi populární a má důvěru 65 procent lidí. Jeho nástupce bude muset bojovat na dvou frontách: udržovat výjimečně dobrý obrázek země v zahraničí a učinit podstatné změny, aby přesvědčil Uruguayce, že jeho politický souputník Mujica zavedl společnost na dobrou cestu.