Už 150 zaměstnanců udalo svou firmu za používání nelegálního softwaru

pirátský software (ilustrační foto)

pirátský software (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: joewhk via Flickr

Program SoftwareLegálně.cz, který si klade za cíl motivovat zaměstnance firem, aby hlásili používání softwaru bez řádné licence, nese první ovoce. Podle organizace BSA, která za projektem stojí, v Česku se upozornilo na nelegální software ve firmách prozatím ve 150 případech.

Projekt protipirátské organizace BSA běží od loňského léta. Každému informátorovi slibuje odměnu ve výši 10 procent z odškodného. Ta může být přitom docela vysoká, vyčíslená škoda se totiž může pohybovat v řádu stovek tisíc korun.

Prozatím se v Česku našlo 150 lidí, kteří udali svou firmu za nelegální software. To je od léta zhruba několik udání týdně. Jak uvedl zástupce BSA v České republice Jan Hlaváč, přibližně třicítka případů nakonec vedla k podání trestního oznámení, přičemž u některých z nich prý bude BSA už v dohledné době vyplácet odměny ve výši několika set tisíc korun.

Třetina softwaru v Česku je pirátská

V Česku se podle BSA užívá pirátsky 35 procent softwaru a softwarové firmy tak ročně přicházejí o tržby v hodnotě 3,8 miliardy korun. Mezi nejčastěji užívaný nelegální software patří operační systémy a kancelářské aplikace (Microsoft), antivirové programy (Symantec), software pro grafiky (Adobe), projektanty (Autodesk) a další.

Pirátství v Česku
- průměrná náhrada škody je 300 tisíc korun, často přesahuje i milion korun
- v Česku se užívá pirátsky 35 % softwaru a jeho hodnota činí 3,8 miliardy korun
- kvůli pirátství tak tuzemské softwarové firmy přicházejí ročně o tržby v hodnotě 3,8 miliardy korun
- software z „druhé ruky“ je takřka vždy nelegální
- trestem za pirátství mohou být vysoké peněžité tresty, nařízení propadnutí věci, trest odnětí svobody až do výše 8 let.
- součástí trestu může být také úhrada škody způsobené výrobcům softwaru nebo vydání bezdůvodného obohacení až ve výši dvojnásobku ceny.

Nejčastější důvody pirátství ve veřejném sektoruNejčastější důvody pirátství ve veřejném sektoruNejčastější důvody pirátství ve veřejném sektoru | BSA

Pirátství i ve veřejné sféře je značné

Například ve veřejném sféře je míra pirátství značná: „Na základě naší výzvy výrobci softwaru zaznamenali masivní nákupy licencí v řádu milionů korun ve snaze pirátský software legalizovat,“ říká Hlaváč.

Na rozdíl od privátního sektoru není pirátství motivováno snahou ušetřit, ale spíše neschopností získat kontrolu nad softwarovou výbavou a chaosem v softwarových licencích (viz graf Důvody pirátství).

Množství nelegálního softwaru se může v řadě organizací výrazně lišit: „Zarážející je mnohdy rozšířené porušování autorských práv ve školách, kde by měli jít dětem příkladem. Záleží hlavně na managementu, někde na legálnost úzkostlivě dbají, jinde je kontrola velmi laxní,“ trvdí BSA.