Už ne jen radary. ERA se začne zabývat kybernetickou bezpečností

Radiolokační systém ERA

Radiolokační systém ERA Zdroj: Omnipol

Pardubická společnost ERA, která se dosud zabývala bezpečností vzdušného letového provozu, rozšiřuje své produktové portfolio o kyberprostor. Bezpečností počítačových systémů se bude zabývat její dceřiná společnost.

Dceřiná společnost ERA-BHC CS začala spolupracovat s informačně-bezpečnostní estonskou firmou BHC Laboratory, která od svého založení získala zakázky v 15 evropských zemích. Dceřiná firma má ambice poskytovat služby na národní i mezinárodní úrovni. Konkrétnější popis spolupráce zástupkyně firmy Lenka Stejskalová Reichová neuvedla.

Obecně se ale podobné projekty zabývají bezpečností dat v počítačích institucí, které pracují s utajenými či citlivými daty a zajišťují pro ně systémy, které je ochrání proti hackerům. Může jít například o ministerstva.

ERA vyrábí pasivní sledovací systémy, které identifikují přesnou polohu civilních i vojenských letounů ve vzdušném prostoru. Loni vykázala obrat téměř miliardu korun se ziskem 300 milionů korun, což byl dosud její nejlepší výsledek. Firmu vlastní od roku 2011 zbrojařská skupina Omnipol.