V bazénu plavou i šestiměsíční miminka. Ve Zlíně je to velký hit

Rodiče stále častěji chodí do bazénu s batolaty. Podle odborníků je plavání a otužování pro malé děti zdravé.

Je jim půl roku a na své první krůčky si musejí ještě minimálně několik měsíců počkat. Zato ve vodě se cítí jako doma. Plavání kojenců a batolat je v poslední době ve Zlíně velký hit. „Zájem je obrovský. V současnosti se staráme o sedm set osmdesát dětí,“ vypočítala ředitelka zlínského baby clubu Nekky Kateřina Francová.

Těm nejmenším dětem, které se seznamují s vodou, je pouhých šest měsíců. Na nástup do bazénu se připravují ve speciální rehabilitační vaně. „Voda v ní má teplotu sedmatřicet stupňů Celsia a postupně ji v lekcích snižujeme na jedenatřicet stupňů. Takovou teplotu má voda v bazénu, do kterého se děti dostanou, když mají půl roku,“ uvedla provozní baby clubu Vendula Babišová.

Aby děti dobře rostly

Miminka se dostávají do prvního kontaktu s vodou pod vedením zkušených instruktorů. Práce s malými plavci vyžaduje perfektní odborné znalosti a profesionální přístup. Specialisté se proto pravidelně školí v nových metodách výcviku.

Plavání od nejútlejšího věku má podle odborníků obrovský význam pro vývoj psychických a pohybových dovedností. „Od lékařů máme potvrzené, že je znát rozdíl v dechových cvičeních mezi dětmi, které navštěvovaly jako malé plavecké kurzy, a těmi, s nimiž na ně rodiče nechodí. Plavání doporučují i kvůli tomu, že přispívá k lepšímu vývoji kostí a svalů,“ upozornila Babišová.

Děti, které si odmalička zvykají na vodu, jsou podle zkušeností lektorů znatelně zdravější než ty, které tuto zkušenost nemají. V bazénu se totiž také otužují.

Plavání je důležité i pro psychický vývoj malých dětí. V bazénu si podle instruktorů upevňují vazbu s rodiči, kteří je ve vodě drží. „Na takový kontakt klademe velký důraz. Stejně důležité je, aby se děti sbližovaly také s lektory a ostatními účastníky kurzů,“ zdůraznila plavecká instruktorka Veronika Součková.
Pro některé malé děti přesto není plavání vhodné. Dokonce jim může ublížit. Velmi opatrní musí být například rodiče, jejichž děti trpí vrozenou srdeční chorobou. „O tom, jestli je pro ně plavání vhodné, rozhodují v těchto případech lékaři. Například pro tělesně postižená batolata je ale pobyt v bazénu velmi prospěšný. Teplá voda jim prohřeje a uvolní svaly, a děti se díky tomu cítí lépe,“ vysvětlila Součková. Pro miminka, která trpí alergiemi nebo ekzémy, je v bazénu ve zlínských Jižních Svazích k dispozici speciální bazén se slanou vodou, která má léčivé účinky a je přirozenější pro kůži a oči.

Talent pro plavání

Velkou část maminek s dětmi přivádí k vodě doporučení lékařů nebo přátel. „Jednou jsem se byla podívat s kamarádkou, jak takové lekce vypadají a moc se mi to líbilo. Chtěla jsem, aby se také moje dcera nebála vody a uměla se potápět. Doma bych ji to určitě nenaučila. Cítím, že po každé lekci je unavená a víc spí. Určitě je to prospěšné. Počítám, že do tří let budeme chodit pravidelně a pak přejdeme do bazénu,“ plánuje si jedna z účastnic kurzů Jana Stupnická.

Rodiče dětí tak už v jejich nízkém věku poznají, jací z nich budou plavci. „Dokážeme to docela přesně odhadnout. Jaký vztah k vodě kdo má, můžeme poznat docela snadno, a některé děti mají pro plavání dokonce přirozený talent,“ upozornila plavecká instruktorka Součková.

Dali byste dítě plavat už ve věku kojence?