V červnu si Spejbl s Hurvínkem obují digitální dřeváky

Už osmdesát let vládne loutkovému světu Spejbl a Hurvínek. Teď mění divadelní scénu za filmové plátno a vodicí nitě za digitální technologii.

Velký útok z divadelního jeviště na filmové plátno připravují populární loutky Spejbla a Hurvínka. Už 1. června bude mít na zlínském filmovém festivalu premiéru nový loutkový 3D film Hurvínek na scéně. A to je jen začátek.

Je to film, který pracuje s loutkami v duchu hurvínkovských seriálů. Za dva roky přijde do českých kin další Hurvínek, tentokráte už to ale bude počítačový film, animovaný podobně jako známý Shrek.

Software na Hurvínka

První film je trojrozměrným záznamem jednoho z nejpopulárnějších představení divadla. Hurvínek na scéně má osm obrazů a zazní v něm šest písniček. „Hru jsme doplnili o řadu digitálních efektů, od sněžení po různé zvuky,“ řekl producent filmu Martin Kotík ze společnosti Rolling Pictures.

Druhý snímek už bude skutečným 3D filmem. Podle Kotíka ale nebude, na rozdíl od některých kreslených postaviček, trojrozměrný Spejbl a Hurvínek velkým překvapením. „Jsou 3D odjakživa. Lidé je znají zepředu, zezadu, zboku,“ podotkl Kotík.

Přesto je výroba filmu složitá. „Na postavičku Hurvínka museli vyvinout speciální software. Obvyklá bodová síť je pro něj nepoužitelná, má totiž jinou fyziognomii než normální postavy,“ vysvětlil Kotík.

Naopak výhodou postaviček podle něj je, že Hurvínek má málo vlasů a Spejbl žádné, což animátorům usnadňuje práci. Tu jim naopak neusnadnilo animování vlasů, respektive chlupů, u Hurvínkova psa Žeryka.

Rozpočet? Miliony eur

Zatímco první film připravoval běžný filmový štáb, na druhém pracuje sedm animátorů a další desítky, možná stovka lidí v různých pomocných profesích. Kromě klasických pěti postav, tedy Spejbla, Hurvínka, Žeryka, Máničky a paní Hovorkové, ve filmu bude desítka dalších.

Připravovaný 3D snímek vychází z divadelního příběhu Jak pan Spejbl prášil, inspirovaném knihou o Baronu Prášilovi. Hurvínek si z kamen sestaví dělo, kterým se i s ostatními vystřelí do země fantazie.

Divák se s nimi ocitne v 3D světě na dvoře zlého Sultána, mezi záhadnými obyvateli Sýrového ostrova, na staré zaoceánské lodi, na severním pólu, v břiše velryby i na Měsíci mezi vesmírnými piráty. Premiéra filmu, který vzniká ve třech jazykových verzích, je naplánovaná na rok 2012.

Mickey Mouse je mladší

Na „filmové role“ postavičky i jejich charaktery čekaly podle Kotíka dlouho. „Micky Mouse je o dva roky mladší než Hurvínek, přitom mají stejné rysy, kulaté tvary, oblečení. Na co přišel Walt Disney v kresbě, na to přišel Josef Skupa s neznámým řezbářem u loutky,“ řekl Kotík.

Podobné je to i s charaktery postav. „Už osmdesát let vede otec se synem dialogy, se kterými slaví úspěchy jiná rodinná dvojice, Bart a Homer Simpsonovi,“ podotkl Kotík.

Na humorné příběhy slavných loutek chodí do divadla děti i dospělí. Těm patří večerní představení. Když se v sobotu 10. dubna v Divadle S+H konal den otevřených dveří, přišly se na rekonstruovanou scénu podívat všechny generace diváků.

Ty starší zajímalo nové muzeum nebo změny v divadle, pro děti byly největší atrakcí postavy hrdinů v nadživotních velikostech. Fotili se s nimi všichni.

„Mám moc ráda Hurvínka i Spejbla, mám doma jejich loutky a teď s nimi budu mít i fotku,“ řekla nadšená osmiletá Tereza Havránková, která přišla s rodiči z Vinohrad.

Loutky slaví

Letošní rok je pro divadlo plný výročí. Spejbl oslaví devadesátiny, Mánička a Žeryk jen o deset let méně, patnáct let působí scéna v Praze 6.

„Nové divadlo je pro nás takový dárek. Hlavní změnou je hlediště, které má speciální sklon. Dosud, když si před dítě sedl dospělý, tak špatně vidělo. Nyní je dobře vidět odevšad,“ vysvětlila ředitelka Divadla S+H Helena Štáchová.

Druhou novinkou je muzeum loutek. „Máme na osm set loutek, které prošly našimi inscenacemi. Jsou cenné a je škoda je mít zavřené ve skladu, tak jsme se rozhodli, že některé ukážeme,“ dodala Štáchová.

Pohádka o chcíplé vodě

V přilehlých prostorách divadla je občerstvení a šatna, vzniklo i nahrávací studio, zkušebna a divadelní klub. Do ulice nově září světla z velké prosklené stěny vstupního foyer s pokladnou. Nad nimi je markýza s pohyblivým textem, který informuje o programu.

Úpravy divadla zaplatila radnice Prahy 6. „Rekonstrukce, která trvala dva roky, stála 133 milionů korun,“ uvedl starosta Tomáš Chalupa.

Znovuotevření divadla a 80. výročí jeho založení připomínají i nové knihy či CD. Publikace Spejbl a Hurvínek na nitkách se snaží zmapovat celou historii divadla od roku 1930. Poslední obdobná souhrnná historie divadla vyšla před dvaceti lety.

„Když jsem knihu připravovala, připadala jsem si, jako když píšu o Cimrmanovi. Spejbl také prošel všemi historickými obdobími českých dějin,“ řekla dramaturgyně divadla a autorka knihy Denisa Kirschnerová.
Vyšlo také nové album To nejlepší se Spejblem a Hurvínkem, které na čtyřech CD představuje formou scének tvorbu tří představitelů Spejbla, tedy Josefa Skupy, Miloše Kirschnera a Martina Kláska.

Spolupráce mezi divadlem a Supraphonem trvá rovných osmdesát let. První nahrávka Josefa Skupy se Spejblem a Hurvínkem, Pohádka o chcíplé vodě, vznikla 31. července 1930.

Šelakových a vinylových desek, audio a videokazet i CD a DVD se prodalo úctyhodných 5,4 milionu kusů. Divadlo má dvaatřicet zlatých a čtyřiadvacet platinových desek Supraphonu.

Poslední novinkou jsou tři nové zmrzliny inspirované Spejblem, Hurvínkem a Máničkou. Jejich příchuti vybíraly samy děti.