V Česku vzniká Sigfox: speciální datová síť pro internet věcí

T-Mobile

T-Mobile Zdroj: Jan Sedlak

Společnost T-Mobile a Blue Cell Networks začaly v Česku testovat novou síť Sigfox pro posílání malých objemů dat mezi připojenými zařízeními, tedy takzvaný internet věcí. Technologii začnou testovat v Praze. T-Mobile bude připojení poskytovat firmám, které pak budou nabízet konkrétní aplikace koncovým zákazníkům. Vzniknou tak služby například pro sledování informací o spotřebě energií, zabezpečení objektů nebo pro komunikaci se spotřebiči v domácnostech.

Výhodou nové sítě pro internet věcí pracující na úzkopásmové technologii Sigfox mají být nízké náklady na přenos dat i velká výdrž baterií, které zařízení obsahují. Pokrytí celého Česka bude znamenat vybudování 400 až 500 základnových stanic, které budou využívat frekvenci 868 MHz, na níž není potřeba licence.

„V internetu věcí vidíme budoucnost, prakticky kterékoliv zařízení nebo předmět bude moci vysílat informace přes internet, což povede k usnadnění a zefektivnění celé řady činností každodenního života,“ uvedl Milan Hába, ředitel inovací v T-Mobile.

SMSky mezi spotřebiči

Síť budou spolu provozovat T-Mobile a společnost Blue Cell Networks. Připojená zařízení nebudou mít vlastní SIM kartu, ale speciální čip. Velikost odesílané nebo přijímané zprávy je 12 bytů, což je zhruba na úrovni SMS. Běžný e-mail bez přílohy má velikost několik kilobytů. T-Mobile si bude za pronájem zařízení účtovat roční poplatek odstupňovaný podle počtu odesílaných zpráv.

jedna ze základen sítě Sigfoxjedna ze základen sítě Sigfox | Lukas Hrabal jedna ze základen sítě Sigfox

Pilotní provoz u T-Mobilu potrvá tři měsíce. V rámci testování bude operátor sledovat železniční vagóny nebo monitorovat volná parkovací místa. Zjistí také kvalitu pokrytí základnových stanic nebo prostupnost signálu v budovách. Sítě Sigfox již fungují nebo se staví ve 12 evropských zemích, například ve Španělsku, Francii, Nizozemsku nebo Portugalsku, kde pokrývá dohromady přes 1,5 milionu kilometrů čtverečných.

Konkurence reaguje

S pilotním provozem bezdrátové technologie pro internet věcí přišly také České Radiokomuniakace. Testovaná technologie vychází ze standardu LoRa, která se vyznačuje vysokým dosahem, nízkou spotřebou a nízkými provozními náklady. „Dosavadní výsledky testů potvrdily unikátní vlastnosti použité technologie a její připravenost pro masivní nasazení,” říká Michal Táborský, manažer Útvaru rozvoje nových trhů v ČRa.

Své plány má s internetem věcí i konkurenční O2, která se podle generálního ředitele Tomáše Budníka také chystá nabídnout datovou síť pro komunikaci zařízení.