V Hongkongu lidé hazardují se životem a ještě za to platí

Nebezpečné hry

Nebezpečné hry

Zaplatili byste za to, že se necháte spoutat a nechat zamknout v temné místnosti? Anebo se zavázanýma očima společně se čtyřmi přáteli do vězeňské cely?

Tisíce lidí v Hongkongu na podobné otázky odpovídají „ano“, když se zapojili do nové hry, v níž se mají týmy hráčů dostat z ošemetných situací tím, že vyřeší hádanky, přijdou na kloub stopám a vyluští kódy, napsal zpravodajský server CNN.

Účastníci uvádějí, že přitažlivost této hry spočívá v tom, že se v ní mění na realitu fantazie, které viděli v počítačových hrách nebo filmech. „Není to žádný normální způsob zábavy,“ řekla studentka Kelly Tsangová poté, co se jí spolu se čtyřmi přáteli nepovedlo osvobodit z laboratoře „doktora Alfy“ vytvořené ve stylu laserového bludiště podle filmu Mission: Impossible. „Normálně chodíme nakupovat nebo do kina,“ dodala.

Nebezpečné mise

Hra Freeing HK vybírá od hráčů zhruba 16 dolarů (asi 320 korun) za to, že se mohou zapojit do některé z pětačtyřicetiminutových misí, nazvaných například „Útěk z vězení“ nebo „Ztracená komnata“. Únik se podaří jen zhruba čtvrtině hráčů, uvádějí majitelé.

Navzdory strašidelné hudbě a klaustrofobickému prostředí je ale atmosféra bližší Sherlocku Holmesovi než hororovým filmům. Týmy mohou od organizátorů dostat jednu stopu navíc, pokud se dostanou do úzkých. A v hale „herny“ se na stěně hromadí nápisy od týmů, které se svěřují, zda uspěly, nebo selhaly.

Hra se má dál šířit

Allan Lam, hotelový recepční, který si přišel zahrát se skupinou kolegů, je přesvědčen, že ve skutečném životě jsou všechny eskapády mnohem komplikovanější a těžší než ty virtuální. „K odemknutí zámku v počítačové hře stačí jedno kliknutí, ale ve skutečném světě je to mnohem složitější úkol,“ řekl.

Právě podobné výzvy ale, jak se zdá, lidi přitahují. Od listopadu, kdy se tahle hra začala hrát, se už do ní zapojilo více než 7000 lidí. Do konce května mají přibýt dvě nové lokace, které nabídnou například hry „Upíří hrad“ či „Cesta kolem světa“.

Virtuální svět v realitě

Dva ze zakladatelů Freeing HK, Instant Wan a Raymond Sze, říkají, že dostali nápad na tento druh zábavy z oblíbených počítačových her. „Spousta lidí sedí před počítačem uzavření ve virtuálním světě. My jsme je chtěli vyvést ven do skutečného světa,“ uvedl Wan.

Pokud se jejich idea s postupujícím časem neomrzí, pak se brzy na světě objeví nová místa, kde bude možné hrát Freeing HK. „Chceme expandovat do pevninské Číny, Macaa a na další místa Asie. Tedy nejdřív. A pokud bude nějaká možnost, pak budeme rozšiřovat působení i do dalších zemí, dodal Wan.