V Karviné přibylo 23 nových ulic

V Karviné přibylo dvacet tři nových ulic. Jména dostaly podle polohy nebo podle historie.

Karviná
Nikola Klimšová

V Karviné se staví nové domy především na okrajích města a přibývají nové ulice. Ty se musí pojmenovat. Odborníci dumali nad jejich jmény. Názvy ulic totiž museli vymyslet tak, aby nebyly poplatné době a nemusely se třeba za pár let přejmenovávat. Tak jako tomu bylo například po válce, nebo po pádu komunistického režimu.
„Dnešní Masarykovo náměstí se jmenovalo za první republiky stejně. V době polského záboru v letech 1938-39 to bylo náměstí Pilsudkého a za německé okupace Adolf Hitler Platz. Před rokem 1989 dostalo jméno 9. května,“ uvedl za Státní okresní archiv Radim Kravčík. Po Sametové revoluci se řada ulic přejmenovala, některé z nich však zůstaly stejné. V Karviné se lidé mohou procházet po ulici Julia Fučíka nebo Valentiny Těreškovové, pojmenované po hrdince Sovětského svazu a první ženě, která v roce 1963 na palubě rakety Vostok 6, vzlétla do vesmíru. V Novém Městě zůstalo náměstí Budovatelů. „Tyto ulice se nezměnily, protože tam bydlí hodně lidí a formality s tím spojené by byly hrozně drahé a snad i zbytečné,“ vysvětlil primátor města Tomáš Hanzel. Tyto ulice se tedy přejmenovávat nebudou až na jednu výjimku. Ulici Julia Fučíka. „Ta se nově jmenuje Univerzitní. Změnu jsme tady zvolili proto, že v této ulici kromě městských strážníků, nikdo nebydlí a nesídlí zde ani podnikatelé. Náklady na přejmenování byly nulové,“ vysvětlila karvinská mluvčí Šárka Swiderová.
Dnešní nové názvy karvinských ulic, by neměly nikomu vadit. „Komise je vymýšlela podle polohy, nebo historie. Máme tady například ulici Zelenou, Lomenou, Severní nebo U Kaple,“dodala mluvčí města. Nechybí ani ulice Květná, u známého lesoparku Dubina získala ulice jméno Nad Dubinou. „Nové názvy jsou docela hezké a myslím si, že se dají lehce zapamatovat. Mě osobně se nelíbí jména ulic podle jmen některých osobností. Na psaní mi přijdou dlouhé a zbytečně složité,“ řekla čtyřiadvacetiletá Lucie Jeřábková z Karviné. V Karviné se dnes jmenuje podle významných osobností ať už z kultury, historie či politiky kolem sedmdesáti ulic z téměř dvou set sedmdesáti ulic ve městě. Sedmička se zeptala na ulici Gabriely Preissové v Novém Městě, pojmenované po české dramatičce a spisovatelce, která napsala například tragédii Její pastorkyňa. „Ulice Gabriely Preissové? Nevím, kde ulice je a ani nevím, co Preissová udělala, že se po ní ulice jmenuje,“ odpověděl na otázku Vojtěch Knybel z Karviné.
Nové ulice zařadili úředníci na právě vydanou mapu Karviné. „Nejenom nové ulice jsou uvedeny na mapě, ale i nové objekty. Nechybí ani čísla popisná domů, která se už minule setkala u lidí s velkým ohlasem,“ dodala Swiderová.

v době polského záboru v letech 1938-39: Pilsudkého; za německé okupace 1939-45: Adolfa Hitlera; po válce krátce opět: Masarykovo; a poté až do pádu komunismu náměstí 9. května.
V době po únoru 1948 - 1989 byly ulice pojmenovávány po např. po kosmonautech - Gagarinovo náměstí nebo ulice Těreškovová apod.
S pozdravem Radim KravčíkRadim Kravčík archivář, badatelská agenda