V pražské zoo bude expozice velemloků

Velemlok čínský

Velemlok čínský Zdroj: Profimedia.cz

V pražské zoologické zahradě se v sobotu 31.5. otevře Velemlokárium, unikátní pavilon určený pro velemloka čínského, který je největším obojživelníkem na světě.

Jeho hlavní atrakcí bude Karlo zapůjčený pro tuto sezonu z německého Karlsruhe. Jeden z tamních chovatelů s ním má velmi nepříjemnou zkušenost, protože mu samec při manipulaci ukousl prst. Podle pražského kurátora plazů Petra Velenského k tomu došlo ve chvíli, kdy chovatel tohoto velemloka otáčel ve snaze zjistit jeho pohlaví. Samec dlouhý 155 centimetrů se po něm ohnal a zakousl se mu do palce.

Vedle tohoto velemloka, který se narodil v 70. letech, se pražské zoologické zahradě podařilo z Německa získat ještě dva dospělé jedince. Devatenáctiletá samice Šmíca žila naposledy ve Schmidmingu a stejně starý samec Natali do hlavního města zavítal z Berlína. Expozici doplní čtyř až pětiletá mláďata, která v chovatelském zázemí pražské zoo žijí už rok.

Myšlenka otevřít v pražské zoo Velemlokárium vznikla na přelomu let 2009 a 2010, kdy se funkce ujal současný ředitel Miroslav Bobek. Hned se s tímto záměrem svěřil kurátorovi plazů Velenskému, kterého to nadchlo. Další čtyři roky prý svého nadšení litoval. „Postavit expozici, kde by se dařilo velemlokům a zároveň je návštěvníci viděli, je takřka nemožné,“ uvedl. Velemlok čínský je totiž extrémně citlivý na teplotu i čistotu vody, navíc jde o velmi plaché zvíře. Vzhledem k tomu, že je aktivní především v noci, od 12:00 bude v pavilonu vždy noční světelný režim.

Velenský plánoval, co velemloci k životu potřebují, a architekti pak hledali cesty, jak to realizovat. Diskuse prý byly mnohdy bouřlivé. „Byly to tři roky intenzivní práce. Byla to práce výjimečná, specifická. Vyžadovalo to až badatelský přístup,“ řekl hlavní architekt David Wittasek.

Pavilon o rozloze 186 metrů čtverečných, který ani v zahraničí nemá obdoby, nakonec přišel na 23,6 milionu korun. Jeho provoz by měl být velmi úsporný. Voda pochází z vlastního vrtu a vytápění i chlazení bude zajišťovat tepelné čerpadlo. Pavilon se nachází v dolní části zahrady, takže ho může ohrozit už padesátiletá voda. Plánuje se, že v tom případě by byli velemloci evakuováni do chovatelského zázemí v horní části zahrady a do dveří samotného pavilonu by se naskládaly pytle s pískem, aby ho zatopila čistší voda. To by výrazně zjednodušilo likvidaci škod.

Ředitele Bobka při vzniku Velemlokária inspirovala známá kniha Karla Čapka Válka s mloky, která bude mít rovněž v expozici své místo. Návštěvníci si mohou sednout do křesel a poslechnout si nahrávku některých pasáží, které namluvil Jiří Lábus. Čapek možná velemloka viděl na vlastní oči, protože v 30. letech byli dva jedinci chováni ve Viváriu v dnešních Havlíčkových sadech.

Pro veřejnost bude Velemlokárium otevřeno od soboty 31. května, slavnostní otevření začne v 11:00.