V pražských Holešovicích začala netradiční výstava o kosmonautice

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Na více než třech tisících metrech čtverečních se rozkládá ojedinělá výstava Gateway to Space (Brána do vesmíru). Ve čtvrtek se otevřela na holešovickém výstavišti v Křižíkových pavilonech. Návštěvníky provede tajemstvím vesmíru i cestou při jeho dobývání. Vyzkouší si, jak například vypadá výcvik kosmonautů, prohlédnou si makety ve skutečné velikosti známých kosmických lodí i originální skafandry a seznámí se také s českou účastí v kosmonautice. Výstava by měla trvat do 28. června.

„Chtěl bych každého vyzvat, aby na výstavu přišel. Není jenom pro děti, je pro nás všechny, kteří jsme už dost staří na to, abychom mohli vzpomínat na dobu programu Apollo. Ukazuje opravdu celou historii dobývání kosmu, spolupráci a týmovou práci,“ řekl při slavnostním zahájení bývalý americký astronaut z letu Apolla 16 Charles Duke, který v roce 1972 vstoupil na Měsíc. Do Prahy přiletěl s manželkou Dorothy.

Všechny exponáty jsou podle něj ohromnou inspirací, ty interaktivní budou zajímavé pro děti. Věří, že výstava nabudí návštěvníky k tomu, aby snili o budoucnosti vesmírného průzkumu. Všichni lidé jsou hluboko v srdci průzkumníky, poznamenal. „Doufám, že do budoucna se vrátíme na Měsíc a kdoví, třeba se podíváme i na Mars. Uvidíme, jak se to vyvine,“ uvedl.

Výstava se podle pořadatelů připravovala rok, do Prahy přijela ve 14 kamionech a rozměrné exponáty sestavoval dva týdny padesátičlenný tým. Mezi nejcennější předměty patří kámen z Měsíce.

Exponáty mají návštěvníkům přiblížit pocity kosmonautů při výcviku i kosmickém letu. Jde například o zařízení nazvané Multi-Axis Trainer umožňující rotaci ve všech osách nebo letecké pilotní simulátory stíhačky F 15 a simulátor přistání raketoplánu. Lidé si budou moct například projít funkční maketu simulátoru pilotní kabiny amerického raketoplánu STS nebo si vyzkouší přistání jako při skutečném návratu z oběžné dráhy. Nahlédnou do makety modulu orbitální stanice, která ukáže život na oběžné dráze.

K vidění budou i makety kosmické lodi Sojuz se základním ruským blokem Zarja-FGB, základního bloku orbitální stanice MIR, zjednodušená maketa návratové kabiny americké kosmické lodi nebo doposud nejsilnější nosná raketa Saturn V. Ta umožnila USA zajistit přistání člověka na Měsíci a na oběžnou dráhu vynesla rozměrnou orbitální stanici Skylab. Na výstavě bude zmenšená maketa, protože raketa byla vysoká přes 110 metrů.