V reakci na útoky v Paříži hrají klíčovou roli sociální sítě

Teroristické útoky v Paříži: záchranáři zasahují před koncertní síní Bataclan

Teroristické útoky v Paříži: záchranáři zasahují před koncertní síní Bataclan Zdroj: ctk/ap

Klíčovou roli při reakcích na teroristické útoky v Paříži hrají internetové sociální sítě. Pařížané je například používají ke sdílení soustrasti, na síti Twitter pak lidé prostřednictvím hashtagu #PorteOuverte (Otevřené dveře) nabízeli ve svých domovech útočiště těm, kteří se ve francouzském hlavním městě ocitli v úzkých. Hashtagy #PrayForParis (Modlete se za Paříž) a #ParisAttacks (Pařížké útoky) zase slouží k vyjadřování solidarity.

Facebook krátce po útocích aktivoval systém Safety Check, který má uživatelům nacházejícím se v Paříži umožnit, aby informovali své přátele o tom, že jsou v bezpečí. Systém, který se již dříve používal při přírodních katastrofách, tak byl poprvé použit při neštěstí způsobeném lidmi.

Sociální sítě hrají rovněž klíčovou roli při koordinaci pomoci a šíření informací. Organizace, jako železniční společnost Eurostar či letecká společnost Air France, například využívají Twitter k projevování soustrasti či k informování cestujících o situaci v dopravě.

K šíření informací a reakcí ohledně útoků slouží také řada dalších sociálních síti, od služby pro sdílení fotografií Instagram po síť Vine umožňující zveřejňování krátkých videozáznamů.