V tomhle hotelu se na personál štěká

Klienti psího hotelu si užívají bazénu, slunečníků i vlastní televize.

Blíží se čas letních dovolených a nejeden majitel psa stojí před známou nerudovskou otázkou: Kam s ním? Když cestovat s čtyřnohým miláčkem nepadá do úvahy a žádný z příbuzných ho nechce, zbývá jediná možnost – hotel pro psy. Ten, který najdeme v Krásném Poli, provozuje už šestým rokem dlouholetá chovatelka francouzských buldočků a hlavně milovnice všech psů Helena Pešátová. „Že bych zřídila psí hotel, jsem uvažovala už za komunistů. Ale tenkrát byla jiná doba a jiný styl života. Ani lidí, kteří by to využili, nebylo tolik,“ vzpomíná majitelka hotelu na chvíle, kdy a jak nápad vznikl. Po sametové revoluci se vše změnilo a nápad s psím hotelem se vrátil.
„Měla jsem maturitu, ale neuměla jsem to s počítači, dlouho jsem byla se svými psy doma a nějak jsem se nemohla zapojit do práce. Pak mi kdosi řekl, ať dělám to, čemu se věnuji celý život – to je psům,“ říká Pešatová. Následoval složitý kolotoč vyřizování a povolení. Od hasičů, veterinární správy a městského úřadu, až po souhlas sousedů. „Sousedé mě naštěstí znají a vědí, že to se psy umím. Dokonce si někdy dělají legraci a učí moje psy štěkat, protože vědí, že oni neštěkají. Prostě nesmí,“ směje se chovatelka.

Bazénky a slunečníky

V rozlehlé zahradě za domem Pešatových mají psí klienti své království. Nejsou to klasické kotce, spíš domečky pro psy, jak jim říká majitelka hotelu. Uvnitř mají své sedačky, je tam topení, všude kolem plastové bazénky s vodou a slunečníky, aby mohli psi polehávat ve stínu. Mají dokonce i televizi. „Uklidňuje je to. Vidí obrázky a slyší zvuky, na které jsou zvyklí z domu,“ vysvětluje Pešatová. Psím klientům však nejsou zavřené ani dveře domu. „Když je hezky, jsou psi se mnou venku na terase. Ale malí jorkšírci jsou běžně s námi i na gauči v obýváku,“ přiznává chovatelka. Žádným velkým steskem po pánech psí klienti netrpí. Odloučení většinou snášejí mnohem hůř spíš majitelé než samotní psi. Často volají i z dovolené ze zahraničí, aby se zeptali, jak se jejich miláček vyspal nebo zda netrpí nechutenstvím. Při návratu pak jejich první cesta z letiště vede rovnou do Krásného Pole. „Někdy si lidé myslí, že jejich pes tady bude čtrnáct dní škrábat na dveře a chtít domů, přitom už druhý den si kolikrát pes na pána ani nevzpomene. Naopak, je mu tady dobře, má psí kamarády, pořád se mu někdo věnuje. Doma bývá často sám,“ říká Pešatová. Přesto posílá majitelům psů uklidňující esemesky nebo fotky jejich miláčků do mailu.
„Je velmi důležité, jakou má hotel pro psy úroveň a jak se tam psům věnují. Majitelům psa bych pak doporučil vždy se o tom dopředu přesvědčit. Je-li vše v pořádku, není důvod takové služby nevyužít,“ říká svůj názor na psí hotely veterinář Petr Michalčík.

Stále pod dohledem

Hotel pro psy je v provozu celoročně, i když největší nápor zažívá v létě. Už teď je do konce srpna obsazeno. Většinu tvoří stálí klienti. Jezdí z Ostravska, Kroměříže, Frenštátu, Bruntálu, dokonce i ze zahraničí. „Přišli ke mně Rusové, Rakušáci, Poláci i Němci. Chtějí třeba jet někam, kam se psem nesmí, tak ho dají k nám,“ říká Pešatová.
Maximálně přijme deset až dvanáct psů, menších a středních plemen. Společně s jejími dvanácti francouzskými buldočky už je to pěkná smečka, která nemůže ani na chvíli zůstat bez dozoru. „Už ani nepamatuji, kdy jsme s manželem měli dovolenou. Nedovolíme si ani na chvíli společně odejít z domu, aby psi zůstali bez dozoru. Já si například ráda zahraji s kamarádkami poker, to pak musí pejsky hlídat manžel nebo dospělý syn,“ usmívá se Pešatová. Maximální doba, po kterou je možné sem umístit psa, není nijak stanovená. „Už jsem měla párkrát psy i na delší dobu. Jednou přišly dvě staré dámy, že letí na pět týdnů do Ameriky, tak mi nechaly svého psa,“ vzpomíná Pešatová. Jeden den v hotelu stojí sto třicet až sto padesát korun. V ceně je zahrnuta strava i všelijaké dobroty a pamlsky. A těch má majitelka hotelu pořád plné kapsy.