V záři dýhy a pergamenu

Drumtable

Drumtable Zdroj: Martin Pribyla

Ocenění Objev roku na výstavě Samorosti 2015 Galerie NoD potvrzuje, že Martin Přibyla je zajímavou nadějí české umělecké scény, o níž se vyplatí vědět včas. Při nesporném přesahu do designu a nekonvenčním využití celého spektra materiálů jeho práce vykazují důmyslný přístup jak k umění samotnému, tak k jeho aplikaci v prostoru.

Přibylovy lampy a objekty upoutaly pozornost nejen v galeriích, ale i mezi znalci. Každý jedinečný kus dokáže přeměnit interiér, ale zároveň i nenásilně splynout s okolním vybavením, ať už se jedná o historický nábytek z antiku či hypermoderní interiér, kde pravý úhel je zákonem nejvyšším. Pravidelné pevné struktury dodávají řád a kostru, organické materiály tvarovou i barevnou pestrost a to vše je doplněno o nápadité a hravé prvky, prozrazující smysl pro humor.

Estetická vize a technická propracovanost jsou zde propojeny se zcela individuálním přístupem k realizaci každé lampy a k prostoru, kam se má umístit. Kromě vzhledu lampy samotné je tu vyzdviženo i světlo a hlavně stíny, které vytváří. Vše je pojato jako celek: prostor + lampa + světlo + stín. Předpokladem takto individuálního přístupu je úzký vztah se zadavatelem a dostatek času pro rozvoj konceptu přímo na míru danému prostoru. Nejedná se přitom o čistě designovou práci, ale originální umělecké pojetí respektující genius loci.

Zombies Going to SleepZombies Going to Sleep | Martin PribylaTento svítící objekt s názvem Zombies Going to Sleep ve tvaru lampy je díky svým rozměrům určen jako dominanta do větších interiérů. Celá konstrukce je podýhovaná dubovou kořenicí a je promyšleně zkroucená do spirály. Vršek díla je tvořen střídavými poli z pergamenu a exotické dýhy. Na vrcholu je umístěn prosvícený polodrahokam opál, který budí dojem, jako by sám vyzařoval světlo modrobílé barvy a korunuje tak tento majestátní objekt.

Přibyla je umělcem, designerem, hudebníkem, biologem, ale také profesionálním pilotem. Jeho práci formuje fascinace materiálem samotným a jeho mechanickými kvalitami. Široký záběr talentu se transformuje do neobvyklého citu pro kombinování elementů, stylů i materiálů. Zájem o přírodu a biologii se projevují silnou vazbou na přírodní materiály, zatímco hudební kariéra má dozvuky v rytmické kompozici designu, ale i využití prvků s hudebními nástroji.

Přináší tak novou perspektivu, lehkost a nadhled vlastní člověku, který tráví velkou část svého času v oblacích. O to zajímavější je pak pevná a zemitá kvalita jeho práce vycházející z novátorského využití dřeva, kůže, kovu a dalších materiálů.

V peřinkáchV peřinkách | Martin PribylaMistrovským kouskem je svítící objekt nazvaný V peřinkách, kde Přibyla dovedl k dokonalosti zpracování svých oblíbených materiálů - pergamenu, dýhy a mosazi. Objekt dodává interiéru hřejivou a intimní atmosféru s nádechem magie. Jako protipól se jeví prostor nad vrcholem celého objektu uzavřený historickou hlavičkou mrkací panenky vykukující z nadýchaných peřin bouřkových mračen. Neopakovatelnou stínohru vytváří originální způsob použití mosazné mřížky ve dvou vrstvách, na kterých dochází k interferenci světla na zdi nad lampou. Prosvětlená dýha je charakteristickým znakem Přibylovy práce, která je v dokonalé souhře barevných odstínů s ostatními částmi lampy.

Ukázkou Přibylových schopností dávat věcem nový význam je také svítící stolek vytvořený ze 100 let starého basového bubnu (na úvodní fotografii). Objekt s názvem Drumtable zaujme původní, průsvitnou koženou blánou s autentickými opravami. Ta je překryta tvrzeným sklem s otvorem uprostřed, kam přesně zapadá koule z pyritu, která se dá vyjmout a použít jako meditační nebo esoterická pomůcka. Po rozsvícení stolek vybízí k přisednutí s drinkem či partičce karet nebo šachů. Luxusní kořenová dýha na těle bubnu jen podtrhuje jeho výjimečnost.

Aktuálně můžete Přibylovo dílo vidět v pražské galerii Gulzan 17. - 27. února či na Design Shakeru v Praze-Letňanech 17. – 20. března.

www.martinpribyla.com