Václavské náměstí obsadily globální startupy

BIG Launcher, jediný český zástupce v aktuálním kole pražské Wayry.

BIG Launcher, jediný český zástupce v aktuálním kole pražské Wayry. Zdroj: Jan Sedlak

Tohle prostředí je trochu jiné, nebo minimálně na poněkud odlišné adrese. Namísto bývalých továren a skladů na pomalu se měnícím pražském Smíchově se tyto startupové prostory nacházejí v nově zrekonstruovaném domě Diamant ve spodní části Václavského náměstí. Třetí patro spojené do jedné rozlehlé místnosti je plné designového nábytku, voní novotou, má sprchu a občas se tu ještě mihnou dělníci. Pro práci je ale vše připraveno, přesto tu příliš startupů není. Brzy by tu nicméně mělo být hodně živo.

„V podstatě jsme neměli jinou možnost. Měli jsme vypsány podmínky, kterých se při výběru prostor musíme držet, aby pražská pobočka vypadala podobně, jako ostatních 12 z celého světa. To splnil pouze Václavák,“ popisuje v rozhovoru pro E15.cz Linda Kajzarová, která dohlíží na rozjezd již třinácté pobočky celosvětové sítě technologických akcelerátorů Wayra.

Wayra je mladý projekt společnosti Telefónica, která skrze něj podporuje mladé společnosti z celého světa. Nyní padla volba na Prahu, jež má údajně z hlediska startupů obrovský potenciál a navíc představuje ideální vstupní bránu na východoevropské trhy. Wayra se na první pohled od ostatních tuzemských akcelerátorů jakými jsou brněnský StarCube a pražský StartupYard příliš neliší – jde o půlroční program, v rámci něhož vybrané týmy získají prostory, mentory, přístup k investorům a veškerou podporu výměnou za 5 až 10 procentní podíl ve firmě a investici až 40 tisíc eur.

Silná skupina za zády

Rozdíly a výhody se ale přece jenom najdou. Účastníci akceleračního programu mohou těžit z globální sítě Wayra a unikátní je rovněž přístup k nejvyššímu vedení Telefónicy. „Jako mentory dodáváme 70 nejvyšších manažerů,“ popisuje Kajzarová. Telekomunikační obr zároveň může nabídnout přístup na globální trhy a k zajímavým zákazníkům Telefónicy. U některých zahraničních startupů už se sama Telefónica stala významným zákazníkem.

„Startupy ještě musíme v tomto trochu nasměrovat. Oni často vidí pouze to, že Telefónica může být jejich zákazník nebo tester, ale už nevidí to, že může projekt dotáhnout na jiné trhy a ke spoustě jiným zákazníkům a lidem,“ popisuje Kajzarová.

České startupy jsou občas poněkud rozmazlené. Linda Kajzarová z české Wayry.České startupy jsou občas poněkud rozmazlené. Linda Kajzarová z české Wayry. | Jan Sedlak

Oslovení zástupci 10 vybraných startupů, které se zúčastní prvního šestiměsíčního běhu pražské Wayry, se shodují v tom, že od tohoto akcelerátoru očekávají lepší mentory, informace a přístup k důležitým lidem. Pro některé začínající podnikatele se navíc nový projekt stal automatickou českou jedničkou. „Některé startupy berou jiné projekty jako odrazový můstek a Wayra je to, kam cílí,“ souhlasí Kajzarová.

I z toho důvodu se ostatní zdejší projekty Wayry trochu obávají. Navenek se však všechny strany dušují, že mají zájem o velice úzkou spolupráci, která je na tuzemském trhu potřeba. „Česká scéna může být skutečně velká a důležitá, není dobré jí dělit, naopak je potřeba spolupracovat,“ apeluje zástupkyně Wayry. Projekt Telefóniky už první návštěvy z TechSquare a StartupYardu přivítal.

Wayra má výhodu toho, že má za sebou silnou nadnárodní skupinu, která jí přiděluje peníze na provoz a akcelerátor tak není příliš tlačen penězi. Zároveň to nemá být projekt na jeden rok, ale naopak se plánuje vybudovat rozsáhlá a dlouhodobě fungující celosvětová síť.

Na prestižní adrese s dobrým zázemím. Wayra.Na prestižní adrese s dobrým zázemím. Wayra. | Jan Sedlak

Pro slavného operátora takováto podpora startupů nicméně neznamená pouze jakousi společensky prospěšnou akci, ale zároveň tím sledují vlastní inovační a obchodní zájmy. Telefónica sice nestanovila kritéria pro to, že by se vybrané startupy musely zabývat pouze oblastí podnikání provozovatele Wayry, tedy například telekomunikačními technologiemi či mobilními zařízeními, úzké napojení na nové nadějné firmy ale dává možnost případně rychle reagovat a inovovat.

Týmy hlavně ze Slovenska

Do aktuálního pražského šestiměsíčního kola Wayry bylo vybráno 10 týmů. Hlásit se mohli zájemci z celého světa, nakonec však bylo vybráno 9 startupů ze Slovenska a 1 z Česka. „Vůbec jsme se nedívali na to, odkud týmy pocházejí, zajímala nás jiná kritéria,“ vysvětluje Linda Kajzarová. Telefónica sice nekomentuje, kolik zájemců se celkově přihlásilo, podle informací E15.cz ale šlo až o stovky firem.

Jeden tým hned na začátku kvůli osobním důvodům odpadl, zůstala tak pouze devítka z nich. I mezi ní lze najít projekty, které zapadají do pole působnosti Telefóniky. Například projekt Excalibur se zaměřuje na nové formy přihlašování k různým službám, zejména přes mobilní telefon. Excalibur už uspěl v soutěži Deutsche Telekom a získal nemalé peníze na další vývoj. Remote Assistant zase umožňuje přes chytrý telefon na dálku pomáhat nevidomým.

Na prestižní adrese s dobrým zázemím. Wayra.Na prestižní adrese s dobrým zázemím. Wayra. | Jan Sedlak

I jediný český startup má mobilní zaměření. Jmenuje se BIG Launcher a v podstatě zcela přetváří uživatelské rozhraní Androidu. BIG Launcher už má za sebou první úspěchy a spolupracuje s operátory, kteří nadstavbu dodávají nainstalovanou na telefonech. Wayra a Telefónica tak mohou být další logickým směřováním.

Kromě již zmiňovaných startupů se Wayry zúčastní také Mapilary (sledování polohy uživatelů), Data Molino (automatické zpracování faktur), TrashOut (nahlašování černých skládek), Networker (propojování lidí na konferencích), LionExpo (propojování pořadatelů výstav s návštěvníky) a Woppa (informace pro studenty, kteří chtějí studovat v zahraničí).

Ani Wayra tak ve výsledku nepřichází se startupy, které by se věnovaly skutečně „hardcore“ technologiím a některé projekty tak mohou připomínat co do kvality projektů .