Vánoce slavných: brusle, auto na vysílačku i výšlap farností

Jaká mají vánoční přání, na co nejraději vzpomínají. Jak tráví poslední svátky v roce. Vyprávěli známí lidé z Liberecka.

Zdraví, štěstí a pohodu pro všechny své blízké a klid s rodinou. Tak si představuje ideální Vánoce téměř každý z osobností, které oslovila Sedmička. Svá tajná přání prozradili i čtenářům a rozpovídali se také o svých nejhezčích zážitcích nebo nejmilejších dárcích.

Petr Nedvěd, hokejista z Liberce

Pro hokejového útočníka Petra Nedvěda byly Vánoce vždycky super týden, na který se těšil dlouho dopředu.
„Jediné, čemu jsem se snažil vyhnout, byl kapr ve vaně. Bál jsem se, že se s ním skamarádím, a pak ho budu mít večer se salátem na talíři,“ směje se dnes Nedvěd.
Potěšit mladé hokejisty vánočním dárkem nebylo těžké. Největší radost měli vždycky kluci z hokejové výstroje.
„Pamatuji si na Vánoce, ke kterým jsem dostal nové brusle. Byl to ten nejlepší dárek, který jsem mohl v té době dostat,“ vzpomněl si Nedvěd.
Mimo rodinný kruh strávil Vánoce poprvé v sedmnácti letech. Emigroval totiž do zámoří. „Ze začátku to nebylo lehké. Většinu času jsem ale stejně trávil s týmem nebo na ledě. Takže jsem na to nemusel moc myslet,“ dodal liberecký hokejista.
Dnes už Vánoce tolik neprožívá. Přesto se těší, že si je jednou, až bude mít vlastní děti, užije s nimi.
„Zatím svátky slavím spíš s rodinou bráchy, který má tři děti. Vánoce jsou najednou úplně o ničem jiném. Mají svoje kouzlo,“ nechal se slyšet Nedvěd.

Jan Baxant, biskup Litoměřické diecéze

Jako úřadující biskup litoměřický má Jan Baxant v rámci své diecéze na starosti věřící z Českolipska, Liberecka i Jablonecka a během svátků mezi ně zavítá. V úřadu biskupa to budou letos jeho druhé Vánoce. „Pod stromeček jsem si nikdy žádný zvláštní dárek nepřál, ale i v mé duši, tak jako asi v každém z nás, je vnitřní touha být překvapen a udělat radost druhým,“ říká Baxant. Vzpomíná, když se jako student vracel na vánoční svátky domů. Jeho rodina tehdy bydlela v Karlových Varech. „Mám pět sourozenců. To už bylo samo o sobě svátkem, když jsme byli všichni pohromadě. Zvláště o Štědrém večeru jsme se těšili z toho, že nikdo nechybí,“ popsal biskup.
Byl ale i Štědrý večer, kdy byl úplně sám. „To tak někdy v kněžském životě bývá,“ poznamenal Baxant. I když mrzlo, padla tma a všude bylo plno sněhu, rozhodl se projít svou farností. Nikde ani živé duše. „Pozoroval jsem jen zářící okna a říkal jsem si, že snad jsou všichni doma a je jim dobře. V tu chvíli jsem měl dojem, že k nim všem patřím a že kdybych zazvonil, že by mě pozvali dál,“ vzpomíná Baxant.

Ondřej Ruml, zpěvák z Jablonce nad Nisou

„Nejkrásnějších dárků bylo hodně. Vzpomínám si, že jsem měl obrovskou radost z auta na vysílačku,“ vypráví Ondřej Ruml. Bylo to v době, kdy byla běžná auta s dálkovým ovládáním spojená kabelem a za autíčkem tak musel jeho majitel běhat. „Jezdit s autem na vysílačku byl úplně jiný pocit,“ vzpomíná Ruml. Minulé Vánoce tenhle dárek svým blízkým oplatil. „Daroval jsem tátovi i oběma bratrům vrtulníky na vysílačku. Správně jsem vytušil, že je to vtáhne zpátky do dětství,“ říká Ruml. Největším zážitkem Vánoc bylo podle zpěváka pozorovat, jak se baví. „Nezpomenutelným dárkem pro mě byla i cesta po východní Africe. Na to nikdy nezapomenu,“ vzpomíná Ruml. Letošní svátky stráví z větší části prací. „Poslední roky jsou pro mě Vánoce o zpívání. Je hodně vánočních koncertů, pravidelně zpíváme v kostele na mši a spirituály s vokální skupinou Dobrý Večer Quintet. Na Štedrý den jsem ale vždy v Jablonci v nejužším rodinném kruhu,“ dodává Ondřej Ruml.