Ve sklípku rád pozoruji, jak víno stárne

O vztahu k vínu, novinkách a bilanci roku minulého, obchodní ředitel firmy Bohemia Sekt Petr Černý.

Staroplzenecký Bohemia Sekt je největší tuzemský výrobce sektů a vín. Čerstvý držitel titulu Vinařství roku 2010. I když má nejen u nás, ale i ve světě Bohemia Sekt stále lepší zvuk, v zahraničí berou Českou republiku jako zemi piva.

„Pro většinu zahraničních zákazníků jsme po vinařské stránce exotikou. Když naše vína ochutnají, jsou mile překvapeni,“ říká Petr Černý, obchodní ředitel Bohemia Sektu.

Vaše vína a sekty získaly loni řadu cen. Dostali jste se například do francouzské publikace 1000 Vins du Monde (1000 nejlepších vín světa). Minulý týden jste získali titul Vinařství roku 2010. Jste spokojený?

Titul je o to cennější, že se nejedná pouze o soutěž jednotlivých vín, ale je posuzována celoroční práce firmy podle řady kritérií.

Odrážejí se ceny na produkci? Podle aktuálních čísel jste ale loni prodali téměř 23 milionů lahví. Vaše tržby se přehouply přes miliardu korun. Byl to váš nejúspěšnější rok?

Nebyl úplně nejúspěšnější, už jsme měli lepší. Například v roce 2009 jsme prodali ještě o dva a půl milionu lahví více. Na mírném snížení prodeje se podepsalo zejména značné předzásobení našich zákazníků na konci roku 2009 a také zvýšení spotřební daně u lihovin, které vedlo k poklesu celého trhu. Ale i tak to byl velmi úspěšný rok. Ročně vyrábíme přes deset a půl milionu lahví sektu a šumivých nápojů a osm milionů lahví klidných vín a kromě toho asi dva a půl milionu lahví lihovin. Podstatné je, že se dlouhodobě vylepšuje struktura našeho prodeje, prodáváme více sektů a jakostních odrůdových vín, a naopak méně levných stolních vín.

O které vaše nápoje je největší zájem?

Naší nosnou značkou je Bohemia Sekt. Má přibližně sedmdesátiprocentní podíl na trhu a je to jednoznačný tuzemský lídr. Ročně jí vyrobíme kolem devíti milionů lahví. Dalšími velmi úspěšnými značkami jsou značky klidných vín Víno Mikulov a Habánské sklepy.

A zahraničí?

Na export jde přibližně pět procent našich výrobků. V zahraničí jsou našimi nejúspěšnějšími značkami Víno Mikulov, která je jednou z nejvýznamnějších značek klidných vín na Slovensku, a Bohemia Sekt Prestige. Ta díky své vysoké kvalitě úspěšně konkuruje španělské Cavě a francouzským Crémantům v Belgii. Pro zahraniční zákazníky býváme po vinařské stránce exotikou. Do té doby než ochutnají.

Vyvážíte hlavně na Slovensko. Kde ještě se vaše výrobky dají koupit.

Na Slovensko vyvážíme hlavně klidná vína. Velmi úspěšní jsme také například v Maďarsku a v Belgii. Vyvážíme i na celou řadu exotických trhů jako je třeba Japonsko, Nigérie, či Panama. V loňském roce jsme vstoupili na dva nové trhy, což je Estonsko a Polsko. Naší strategií bude tyto trhy dále rozvíjet. Také připravujeme vstup na trhy ve Finsku, USA a Kanadě.

Co například Francie, země vinařství zaslíbená?

Ta asi nebude patřit k našim strategickým trhům. Sama se potýká s poklesem poptávky po svém vlatním víně a situaci řeší exportem. Nějaký potenciál by tam mohl být v oblasti lihovin.

Akciová společnost Bohemia Sekt vyrábí kolem 150 výrobků. Ne všichni asi ví, že vyrábíte i tvrdý alkohol.

Mezi naše nejznámější značky patří Pražská Vodka, Vodka Nordic Ice, celá řada lihovin pod značkou Dynybyl. Vyrábíme fernet pod značkou Black Widow a jediný originální tuzemský Vermouth na našem trhu, který má značku Metropol.

Šumivý Bohemia Sekt je vaší vlajkovou lodí. Dejte čtenářům recept, jak jej co nejlépe vychutnat.

Pokud použijete Bohemia Sekt Brut, což je varianta s menším obsahem zbytkového cukru, dobře jej vychladíte, asi tak na čtyři až sedm stupňů Celsia, výborně si naladíte chuťové buňky na jakýkoliv pokrm. K dezertu bych pak doporučil Chateau Belvedere Deux, což je červený sekt s vysokým obsahem zbytkového cukru, který velmi lahodí například s vanilkovou zmrzlinou a horkými malinami.

Zvyšuje se v Čechách prodej vína a sektů?

Spotřeba vín v Česku trvale roste. Dnes se pohybuje okolo osmnácti litrů na hlavu. Ve srovnání se západní Evropou je to ale pořád málo.

Co vy osobně máte radši, červené nebo bílé?

Mám rád sekt, červené i bílé. Vybírám podle příležitosti či pokrmu. Víno se stalo mým koníčkem. Je strašně zajímavé se vínem zabývat. Mám malý sklípek, kde pozoruji, co se s vínem děje.

Chystáte na letošek nějaké novinky?

Už brzy uvedeme na trh novou variantu úspěšné řady vína Habánské sklepy. Bude růžové. Ve druhé polovině roku pak přijdeme i s nějakou novinkou v kategorii sektů, to bych si ale rád nechal jako překvapení.

Zmínil jste úspěšnou značku Habánské sklepy, kde lze najít celou řadu dražších vín. Dokážou dnes Češi ocenit i kvalitní a drahá vína?

Počet lidí, kteří vyhledávají kvalitní vína, roste. Zvyšuje se osvětou i tím, že začíná být trendem nebo věcí životního stylu o víně něco vědět. Milovníci vína se už dobře vyznají v odrůdách, přívlastcích a začínají se orientovat i mezi vinařstvími.

Sídlíte ve Starém Plzenci. Jak se to vůbec stalo, že největší vinařství sídlí poblíž města piva?

Naši předchůdci tu objevili rozsáhlé sklepy po bývalém pivovaru, když hledali místo pro výrobu a zrání sektů. Podmínky se zdály ideální a ještě před koncem druhé světové války zde zavedli výrobu sektů. Historicky prvním sektem, který zde byl vyroben, byl červený sekt Black Widow. Poprvé byl slavnostně otevřen na oslavu osvobození Starého Plzence sedmého května 1945. V současné době tu vyrábíme všechny sekty naší společnosti, dále máme výrobní pobočky na Moravě v Mikulově, v Bzenci, v Pavlově a Habánské sklepy ve Velkých Bílovicích.

Kde bych si mohl všechny vaše výrobky prohlédnout a nějaký si eventuálně koupit?

Nejlepší je to přímo v naší podnikové prodejně ve Starém Plzenci, kde prodáváme většinu našich výrobků. Pravidelně tu máme každý měsíc nějakou novinku, nebo zajímavost pro naše zákazníky. Ti se zde mohou objednat i na řízenou degustaci, které zde pořádáme. Při ní náš sommeliér představí osm až deset vín a sektů a okomentuje je. Pokud by to ale pro Vás bylo příliš daleko, tak bych doporučil navštívit náš e-shop na adrese www.osobnivinoteka.cz. Tam si můžete vybrat z širokého portfolia našich sektů a vín třeba z pohodlí vašeho domova.

Sekty a vína vaší společnosti jsou součástí celé řady významných společenských a kulturních akcí. Vzpomenete na některé?

Podávají se státním návštěvám, mají pevnou pozici v protokolu Prezidenta republiky, v Parlamentu i Senátu. Bohemia Sekt je partnerem Národního divadla, Národního muzea, Národní galerie, Pražského jara, Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově, nechybí u volby České MISS a celé řady dalších akcí a institucí. Žádná významná společenská událost se neobejde bez Bohemia Sektu jako welcome drinku a při různých křtech, záhajeních a otevřeních jsem již dlouho neviděl jinou láhev nežli typickou černo-zlatou láhev Bohemia Sektu.

Na konci února se vaše společnost stala dějištěm mistrovství České republiky ve vinném řezu. Jaké jiné soutěže se u vás pořádají?

V této soutěži se hodnotí rychlost a kvalita řezu vinné révy. Konala se pod patronací a na vinicích našeho vinařství Chateau Bzenec. Pro nás je ale nejvýznamější soutěží, kterou organizujeme již 14 let s Asociací sommeliérů České republiky Mistrovství ČR v sommeliérství – Trophée Bohemia Sekt Sommelier ČR, což je vrcholná soutěž v tomto oboru u nás. Náš sommeliér, Tomáš Brůha, dvakrát tuto soutěž vyhrál a v minulém roce skončil na druhém místě.