Vědci našli nejdelší žijící mořský organismus

Polypovce měřícího skoro 46 metrů objevili australští biologové v podmořských kaňonech u západního pobřeží Austrálie.

Polypovce měřícího skoro 46 metrů objevili australští biologové v podmořských kaňonech u západního pobřeží Austrálie. Zdroj: Twitter

Měří skoro 46 metrů a žije v podmořských kaňonech u západního pobřeží Austrálie známých jako oblast Ningaloo. Řeč je o trubýši rodu Apolemia, podle všeho nejdelším žijícím mořském organismu na světě.

Objev unikátně narostlého mořského polypovce oznámili australští biologové z Muzea Západní Austrálie v Perthu a Schmidt Ocean Institutu, kteří Ningaloo celý měsíc zkoumali. Během této doby odhalili další tři desítky minimálně pro australské vody nových druhů, které nyní katalogizují.

Mořští biologové v Ningaloo uskutečnili dvacet ponorů až do hloubek kolem 4500 metrů a sesbírali více než 181 hodin videozáznamu podvodních živočichů, ať už jde o křemité houby, Tanningovu chobotnici či o různé svijonožce. „Čekali jsme, že tato oblast bude bohatá na život, ale taková diverzita nás překvapila,“ napsali výzkumníci na Twitteru pod videozáznam zmíněné obří apolemie, která se v hlubině spirálovitě vine (na snímku).

Apolemie je takzvaný zooid – tvor, který je zčásti tvořen koloniemi dalších polypů a meduzoidů. Její buňky se opakovaně dělí a klonují, čímž vznikají části tvora specializované k určitým úkonům, zároveň ale také umějí „spolupracovat“ a navazují na sebe kolonie dalších organismů. Do kategorie trubýšů, kterých je známo asi 150 druhů, spadá i například nechvalně známá měchýřovka portugalská, žahavec proslulý svou krásou, ale i nebezpečností.

Jako největší a zároveň svým způsobem nejdelší žijící organismus na světě bývá uváděn specifický druh houby václavky (Honey fungus) rostoucí v Modrých horách v americkém Oregonu. Tamní kolonie měří úctyhodných 3,8 kilometru.