Vědci se chystají oživit 36 let starou sondu a poslat ji na novou misi

iĺustrace sondy ISEE-3

iĺustrace sondy ISEE-3 Zdroj: NASA

Nad našimi hlavami se chystá unikátní „oživovací“ akce: skupina nadšenců, astronomů a inženýrů se v průběhu června se svolením NASA pokusí přeprogramovat vesmírnou sondu ISEE-3 (International Sun-Earth Explorer) z roku 1978, jejíž provoz byl po zkoumání slunečního větru a například i Halleyovy komety oficiálně ukončen v roce 1997. Někdo v NASA však v té době „zapomněl zmáčknout červené tlačítko“ a v roce 2008 se překvapivě zjistilo, že sonda stále vysílá. Nyní má šanci na comeback.

Za iniciativou oživení sondy stojí Dennis Wingo ze společnosti SkyCorp a Keith Cowing z webu NASA Watch. Oběma nadšencům se podařilo na crowdfundingovém serveru RocketHub.com vybrat přes 150 tisíc dolarů. Kampaň končí v pátek večer SELČ a tak lze předpokládat, že jim ještě nějaký ten dolar přibude.

Ke spolupráci přesvědčili i samotnou NASA, která jejich záměr oficiálně podporuje, nicméně nemá dostatek volných prostředků k financování nové mise. TU by tak měl vést tým koordinovaný neziskovou organizací Space College Foundation.

„Plán je jednoduchý: kontaktovat ISEE-3, která byla v roce 1982 překřtěna na ICE (International Comet Explorer), přeprogramovat její hardware a vyslat jí k nejbližší kometě (nejspíše Wirtanen),“ píší v popisu mise Wingo s Cowingem. Budou si ale muset pospíšit, nejpozději do poloviny června musí sonda dokončit manévr změny orbity a vydat se na nízký (50 kilometrů nad povrchem) průlet kolem měsíce, aby měla vůbec šanci svoji novou misi splnit.

Nadšenci už se sondou navázali spojení díky spolupráci se Státní univerzitou v kentuckém Moreheadu a německými radioamatéry z AMSAT (The Radio Amateur Satellite organizations). Nyní pracují na tvorbě ovládacího softwaru, kterým by „prastarou“ elektroniku satelitu rozpohybovali. Původní ovládací software už totiž neexistuje. Značnou část z vybrané sumy si pak zabere „znovuvynalezení“ těchto ovládacích příkazů a simulace samotného ovládání sondy.

Na dalších částech projektu se například podílí také výkonný ředitel firmy KinetX Rober Farquhar, který se dříve zabýval výpočty drah této sondy i několika dalších sond NASA, nebo Goddardovo kosmické středisko a Amesovo výzkumné středisko. Informace, které sonda v případě úspěchu oživovací mise sesbírá, plánují vědci zdarma poskytnout světovým databankám.

ISEE-3
ISEE-3 původně na konci sedmdesátých let vyslaly společně NASA a ESA, aby sbírala data o solárním větru, v polovině osmdesátých let pak sonda naháněla Giacobini-Zinnerovu kometu a také nejznámější Halleyovu. Než byla „vyřazena“, sledovala data o solárních erupcích. Všech třináct vědeckých a měřících přístrojů, které nesla, nicméně stále funguje a v palivových nádržích údajně zbývá dostatek pohonných hmot pro vykonávání dalších misí.