Vědci vytvořili nový typ senzoru, který nepotřebuje externí napájení a odolá i vysoké teplotě

Nový typ senzoru funguje bez napájení a přežije i vysokou teplotu

Nový typ senzoru funguje bez napájení a přežije i vysokou teplotu Zdroj: VTM.cz

Nový typ senzoru funguje bez napájení a přežije i vysokou teplotu
2
Fotogalerie

Vědci z univerzity McMaster, kteří zároveň spolupracovali i s týmy z jiných univerzit (včetně Vysoké školy chemicko-technologické v Praze), představili nový typ senzoru, který kombinuje dvě důležité vlastnosti - funguje bez externího napájení a dokáže přežít i při vysoké teplotě. Je tak ideální pro extrémnější nasazení, v místech kde hrozí vysoké riziko problémů a také pro samotné lidi, kteří se v takových prostředích pohybují.

Internet věcí znamená, že se kolem nás i na nás bude nacházet velká spousta nejrůznějších senzorů, které budou snímat a předávat různá data o fyzikálních či chemických vlastnostech. Do této skupiny ale patří třeba i miniaturní a levné kamery a podobně. V tomto výzkumu se ale jedná pouze o levný a malý senzor.

Pro snímání pohybu a pozice

Nový senzor je opravdu miniaturní - je velký asi jako baterie do hodinek. Jeho primární funkcí je snímání pohybu a pozice, která je bezdrátově předávána do externího zařízení.

Typickým příkladem použití je tak například helma nebo ochranná vesta hasiče, který se často vyskytuje v extrémních podmínkách s vysokou teplotou. a v zakouřených budovách, šachtách a podobně. Díky tomuto senzoru může jiný pracovník (hasič) vidět pohyb kolegy a jeho pozici.

Nepotřebuje napájení a nevadí mu horko

Senzor nepotřebuje žádné externí napájení, získávání energie probíhá díky pohybu (triboelektrický jev, FRTENG - fire-retardant and self-extinguishing triboelectric nanogenerator), takže není nutná baterie či jiný zdroj elektrického napájení. Takový typ senzorů není žádnou novinkou, doposud se ale tyto typy senzorů nedaly používat v extrémních podmínkách s vysokou teplotou.

Vědci proto pro výrobu použili nový typ materiálu z nanokompozitu uhlíku a aerogelu, který odolá velmi vysokým teplotám, při kterých si udrží funkci pro zmíněnou detekci pohybu a pozice. Pokud by senzor obsahoval baterii, nepřežil by ani relativně nízké teploty.

Dle testů ale tento typ senzor funguje bez problémů i při teplotě kolem 300 stupňů Celsia, což je už teplota, při které začne hořet i dřevo.

Záchrana životů

Hlavní přidanou hodnotou tohoto senzoru je možnost zachránit životy tam, kde to dříve byl problém, protože nebylo možné použít běžné senzory. Jedná se o místa s vysokou teplotou a dalším nebezpečím - hořící budovy, ropné vrty, šachty a další místa.

Vzhledem k tomu, že senzor je levný a malý, mohou mít zaměstnanci pracující v těchto kritických místech, takže záchranáři je budou moci při havárii jednodušeji najít. Nyní se pracuje na tom, aby se technologie dostala z vědecké laboratoře na komerční trh.

Článek vyšel na serveru VTM >>>