Vědci vyvinuli nejlehčí materiál na světě, skládá se ze vzduchu a nanotrubiček

Vědci vyvinuli nejlehčí materiál na světě

Vědci vyvinuli nejlehčí materiál na světě

Týmu amerických inženýrů se podařilo vytvořit nejlehčí materiál na světě. Jedná se o látku vyrobenou z malých, kovových a dutých trubiček, které se spolu s prázdným prostorem diagonálně střídají na mikro mřížce. Materiál je stokrát lehčí než polystyren a má mimořádně vysokou schopnost absorpce energie. Výzkum, který se prováděl mimo jiné na Kalifornské univerzitě, zveřejnili vědci v časopise Science.

„Trikem bylo vyrobit mřížku, která bude propojovat duté trubičky, jejichž stěna je tisíckrát tenčí, než lidský vlas,“ řekl jeden z autorů studie doktor Tobias Schaedler. Výsledný materiál má hustotu 0,9 miligramu na krychlový centimetr. Hustota zatím nejlehčích pevných materiálů je 1 miligram na centimetr krychlový. Vzhledem k jejich struktuře jsou navíc méně pevné a vodivé.

William Carter, který se zabývá materiály užitými na stavbách porovnal nový materiál s tím, který byl užitý na konstrukci velkých budov dříve. „Moderní stavby jako například Eiffelovka věž či Golden Gate Bridge, jsou díky své struktuře neuvěřitelně lehké. Revoluce však nastala, když jsme byli schopni tento koncept převést do mikro a nano měřítka,“ řekl.

Vědci předpokládají, že by se z tohoto materiálu v budoucnu mohly vyrábět baterie, elektrody, či tlumiče vibrací a zvuku.