Vědci zkoušejí novou terapii v boji proti viru HIV

Virus HIV

Virus HIV

Veškeré pokusy léčby HIV dosud troskotaly na tom, že terapie byla neúčinná vůči spícímu, neaktivnímu viru. Tedy až doteď. Problémem totiž je, jak bojovat proti viru, který se nemnoží a schovává se v buňkách. Odpověď na tuto otázku by mohla přinést účinnou terapii proti viru HIV, který způsobuje selhání imunity známé jako AIDS. Článek na serveru Sme.sk popisuje možné řešení, s nímž přišli vědci z Univerzity v Severní Karolíně.

Červencové vydání magazínu Nature přineslo studii týmu Davida Margolise, který zjistil, že když se podá lék vorinostat (ten se používá běžně při nádorové chemoterapii), ten probudí virus a tedy i jeho množení. Probuzený virus je pak už lehké zničit dostupnými antiretrovirálními léčivy.

Napadená imunita

HIV virus likviduje imunitní funkce organismu, toto selhání známe jako nemoc AIDS, která za více než třicet let od svého objevu připravila o život skoro 30 milionů lidí, přičemž jen v roce 2010 bylo nakaženo přibližně 34 milionů lidí.

Virus samotný ale nikdy není příčinou smrti. Napadá však bílé krvinky - buňky imunitního systému, konkrétně takzvané T lymfocyty, které mají za úkol bojovat s různými infekcemi a patogeny. Po napadení virem HIV tuto ochrannou funkci vykonávat nemohou a člověk ummírá na nemoci, s nimiž si zdravý imunitní systém dokáže běžně poradit – třeba chřipka nebo obyčejné prochladnutí.

Probudit virus

V současné době se se HIV léčí tak, že se nasadí takzvaná antiretrovirální terapie, jejímž úkolem je zastavení množení viru. Tato terapie zabírá pouze částečně, neboť působí právě jen na buňky, v nichž se virus množí. Na buňky, v nichž virus „spí“ a nemnoží se, terapie neúčinkuje. Jenže tyto buňky způsobují nové vypuknutí nemoci, když se virus opět aktivuje.

„Terapie HIV vstupuje do nové éry“, píše v komentáři pro Nature Steven Deeks z Kalifornské univerzity v San Franciscu. Dodává, že v posledním čtvrtstoletí se výzkum soustředil na vývoj léků, které měly zarazit množení viru, ale se spícím virem si nedokázaly poradit.

Margolisův tým podal vorinostat osmi mužům nakaženým HIV. Následně vědci dokázali identifikovat v jejich krvi až 5-krát více virových částic, než před podáním léku. To naznačuje, že se spící virus probudil a začal se množit. Podle Margolise je tento výzkum novou nadějí a strategií boje proti HIV.