Velikonoce v restauracích. Beránek na všechny způsoby i domácí slivovice

ilustrační foto

ilustrační foto

Zatímco Vánoce tráví Češi většinou doma a doma si i uvaří, další velké svátky už berou jako příležitost k výletům a procházkám korunovaným k návštěvě dobré restaurace.

V Praze lze k takovému velikonočnímu hodování využít třeba svátečního menu (bude ale pod názvem Jarní k dostání i po zbytek dubna) v restauraci Mlýnec známe svým výhledem na Karlův most a Hradčany. Exkluzívní lokalita láká zahraniční turisty, zdejší meníčko by však měli vyzkoušet i Pražané a čeští gastronauti. S novým šéfkuchařem Markem Šádou se totiž restaurace přesunula do absolutní pražské gastronomické špičky a Šádova moderní prezentace české kuchyně rázem řadí Mlýnec někam vysoko na cestě k vrcholu.

Důkazem toho budiž to, jak šéfkuchař umně skloubil vizuální i chuťovou stránku pokrmů. Hned úvodní salát z karotky a celeru, hruška, citron je opravdu umně naaranžován. Talíři vévodí barevné rolky z marinované mrkve plněné hruškovým pyré a celeru s náplní na bázi citronu, bazalky a cibulky. To vše s rukolovou posypkou. Vypadá to jako barevná včelí plástev, ostatně viz foto. Do skla k tomu host dostane Sauvignon 2013 od Šomana.

Jaro vítá mlýnecká kuchyně i dalším chodem, smaženým vejcem v křupavém těstíčku a tekutým žloutkem uvnitř, podávaným se smrži, kapustou a kuřecím jus. Vajíčko v trojobalu doplňuje barikované couvée Chardonay – Rulandské šedé 2012, pozdní sběr ze Sonnbergu.

A na závěr obdrží host na talíři seno, ze kterého jde kouř – po jeho rozplynutí se ukáže, že skrývá zmrzlinu z mazance s rakytníkovou pěnou a (rozmixovanými) rozinkami. Ke sladkému se podává sladké, tedy Rulandské šedé z vinařství Petri v německém Phalz, výběr z hroznů, který svou sladkost získal dlouhým zráním na vinici s botrytidou. A ta vůně zralých fíků…
Cena tohoto menu je 1290 korun, popsané párování vín přijde návštěvníka na dalších 790 korun. Ale ten zážitek…

Budete-li na Velikonoce na Moravě, pak doporučím zajet si do údolí Bečvy ve Velkých Karlovicích, do hotelů Lanterna, Horal a Gálik, kam už se nejen moravští gurmeti naučili jezdit za vybranou krmí. Velikonoční menu Valašské hospůdky v hotelu Horal obsahuje letos stálice valašské sváteční kuchyně: jako předkrm uzená králičí játra se žloutkovou pěnou a ředkvičkovým salátkem, i na Velikonoce nesmí chybět zdejší sváteční polévka - hráškový krém s mátou a vaječnou sedlinou, vrcholem menu je pomalu pečený beránek na rozmarýnu se špenátovou omáčkou a velikonoční nádivkou.

Zatímco předkrm je ve stylu moderní gastronomie, hlavní pokrm se přidržuje staré valašské tradice i když takovou špenátovou omáčku jako tady jsem ještě nikde nejedl! Bílkový chlebíček s kandovaným ovocem v čokoládové omáčce je i kýženou pastvou pro oči. Na zdejší desertní specialitu - jáhlový nákyp s tvarohem, jablky a povidlovou pěnou – už nezbylo místo a může být tipem na další návštěvu.

Na Valašsku se velikonoční tradice stále velmi dodržují a k nim patři i pondělní pomlázka neboli šmigrust. Koledníci tady obcházejí dívky a ženy (dcerky a robky) s lahví své slivovice v ruce a po vyšlehání oba ochutnají od toho druhého. Právě v hotelích Resortu Valachy ve velkokarlovickém údolí vyhledávají a oživují tradiční regionální receptury. Poté, co zahájili vlastní produkci valašských koláčů frgálů a medu, rozhodli se pálit i vlastní slivovici. Pro její výrobu zvolili durancii, typickou valašskou odrůdu, která vyniká vysokou cukernatostí a vybranou jemnou chutí, ze sadů Těchlov nad Vizovicemi.

Destilace vlastního kvasu proběhla v palírně Rudolf Jelínek za osobního dohledu sommeliérů resortu a % alkoholu bylo nastaveno na 48 s cílem maximálně uchovat přítomnost švestek ve vůni a chuti a co nejvěrněji zachytit vlastnosti domácí pálenky. A poprvé se koštuje právě na letošní Velikonoce.