Veřejná úleva? Příliš nechtěná a velmi drahá věc

Odcházejí nenávratně do minulosti. Až na několik posledních výjimek. Veřejná WC v Ostravě.

Jsou drahé a málo navštěvované. Počet veřejných WC v Ostravě lze spočítat na prstech jedné ruky. A nevypadá, že by to někomu příliš vadilo. Místa úlevy totiž během let vyrostla v různých nových obchodních střediscích a restauračních řetězcích.
Marné je hledání veřejných záchodků v nejlidnatějším ostravském obvodě Ostrava Jih. Obvod se sto patnácti tisíci obyvateli nemá jediný. „Zrušili jsme je kvůli vysokým provozním investicím. A to více než před půldruhým rokem,“ hlásí mluvčí radnice Ostrava Jih Michael Kuffy.
Stejný tón zní z Poruby, v pořadí druhém nejlidnatějším obvodu s více než sedmdesáti tisíci obyvateli. „Žádné veřejné záchodky už neprovozujeme,“ sděluje Petra Špornová z úřadu tohoto městského obvodu. Kdysi bývaly v Porubě dva. Jedny byly na Alšově náměstí. Druhé pak na Hlavní třídě nedaleko kruhového objezdu. Z obou je dnes nonstop herna, jen nenápadná cedulka s nápisem „Veřejné záchodky“ u vchodu zůstala. Za pět korun je může použít každý. Jsou čisté a udržované.
Stejné je to i ve Vítkovicích. Že na vítkovickém náměstí Jiřího z Poděbrad veřejné záchodky byly, dnes připomínají už jen dvě prapodivné roury s názvem „Ženy“ a „Muži“. Zůstaly mříže u vchodu a za nimi schody poseté odpadky. „Už před lety je městský obvod přestal provozovat. „Nepoužívaly se a finančně se to nevyplatilo,“ vysvětluje starosta Vítkovic Petr Dlabal.
Poslední veřejné záchodky ve městě tak provozuje jen centrální obvod Moravská Ostrava a Přívoz. A i vedení tohoto obvodu si nad budoucností těchto zařízení láme hlavu. V listopadu má o této problematice jednat obvodní rada. „Do záchodků na náměstí Msgr.Šrámka přijde denně zhruba třicet lidí, do záchodků před hotelem Imperial možná ještě méně,“ říká místostarosta obvodu Jiří Havlíček. Náklady na provoz každého z nich přitom ročně stojí kolem půl miliónu korun.
Při návštěvě obou zařízení je na první pohled a nakonec i čich a sluch patrné, že nejlepší léta už mají dávno za sebou. Podle údajů z centrální radnice se v nich poslední rekonstrukce odehrála před dvaceti lety. V podzemí u kostela Svatého Spasitele skuhrá větrák, a ani ten nezažene nepříjemný zápach. Všude je vidět snaha o zachování čistoty, nechybí základní věci jako papíry a mýdlo. U Imperialu je to prakticky stejné. Všude prázdno a nevábno.
Zvláštní výjimkou jsou záchodky pod Frýdlantskými mosty. Jsou relativně nové, voní a září čistotou. Jejich provoz vyjde obvod na 650 tisíc korun ročně. Jestli některé z veřejných ostravských wc přežijí další roky, budou to právě ony.
Použití všech záchodků v centru je zdarma. „Náklady spojené s vybíráním peněz by možná předčily vybranou částku,“ říká úředník obvodu Vítězslav Bystroň. Jiří Havlíček dodává, že radní o bezplatném provoze rozhodli už před lety. „Když už tu záchodky jsou, ať aspoň slouží a lidé nechodí někam jinam,“ míní. Bystoň dodává, že na začátku devadesátých let se našli podnikatelé, kteří si chtěli ostravská zařízení pronajmout a provozovat. Záhy ale zjistili, že tímto způsobem se prostě vydělávat nedá a rychle od svých záměrů upustili.
Speciální kapitolou jsou záchodky pro veřejnost v Komenského sadech. Tam jsou lidé směrováni šipkami v parku do Dětského ráje. I ten obvod provozuje. Pravdou je, že otevírací hodiny udávané na cedulích v sadech a otevírací doba Dětského centra se rozcházejí. Dětský ráj tak uzavírá pomyslnou čtveřici otevřených wc pro veřejnost.
Lidé z ostravských radnic odmítají, že by si na nedostatek záchodků občané stěžovali. Až na jedinou výjimku. Na centrální radnici se obrátil Svaz obcí Hlučínska. Autobusové linky jedoucí z Opavska končí v sadech Boženy Němcové a tam žádná možnost zajít si na toaletu není. Což dojíždějícím často způsobuje problémy.
„Plně ty lidi chápu. Cestují tím autobusem třeba hodinu. Jde ale o problém celé Ostravy. Velkou chybou bylo zrušení autobusového nádraží,“ konstatuje místostarosta Havlíček. Teoreticky by mohl obvod postavit někde v sadech takzvané bezobslužné budky. Jakési lepší budky Toi-toi. Jenže, jak celkem nepřekvapivě úředníci zjistili v jiných českých městech, stávají se tato zařízení na mince snadným terčem útoků nejrůznějších vandalů.
Konec se blíží
Osud dvou nejstarších záchodků v centru bude nejspíš brzy zpečetěn. Možná už za rok začne rekonstrukce náměstí Msgr. Šrámka. A studie opraveného náměstí se záchodky nepočítají. Stavět se má v budoucnu i v okolí Imperialu a nejspíš i tyto práce provoz podzemních WC ukončí. Jejich úlohu nejspíš převezmou prostory v nově postavených obchodních centrech.